Ara ürün olarak silajlık mısır yetiştirilmesi ve bu mısırın iki farklı ortamda silolanmasının silaj kalitesine etkisi - Çerçi, Halil İ.; Şahin, Kazım; Güler, Talat (My University, 1996)
Tahıl haşatından sonra silajlık mısırın yetiştirilme olanağını ortaya koyabilmek ve bu mısırların silolanması sırasında çevre sıcaklığının silaj kalitesine etkisini belirlemek için bu çalışma planlanmıştır. Bunun için de silolardan biri, üstü kapalı, uzun ve hava akımına açık serin bir hole (I-S grubu), diğeri de güneş ve yağışa açık bir yere (D-S Grubu) kurulmuştur. Silo kapatıldıktan sonra 25. güne kadar, her 5 günde bir örnek alınarak silajın olgunlaşması izlenirken, 45 gün sonra deneme için açılan silajların duyusal ve kimyasal kontrolü yapılmıştır. Ardından 7.5 aylık 28 kg canlı ağırlıkta 10 baş erkek Ivesi tokluda, silajların ruminal fermentasyon ürünleri, ham besin maddelerinin sindirilme derecesi ile yem tüketimi, canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma üzerine etkileri araştırılmıştır.Tahıl haşatından sonra ekilen silajlık mısırdan, dekara 3 ton düzeyinde ürün alınmıştır. İki farklı ortamda silolanan silajların olgunlaşması sırasında alınan örneklerde, asetik asit, laktik asit vt amonyak düzeyi giderek yükselirken, I-S grubunda laktik asit düzeyi, D-S grubunda ise asetik asit ve amonyai düzeyleri diğerine göre daha yüksek çıkmıştır. Yemlemeden 1 saat sonra rumen sıvısında pH düzeyi ve uçucu yağ asitlerinin konsantrasyonu gruplar arasında farklı çıkmazken, amonyak düzeyinin I-S grubunda, D-S grubuna göre daha yüksek olduğu saptanmıştır. Yemlemeden 4 saat sonra ise uçucu yağ asitleri konsantrasyonun I-S grubunda belirgin biçimde yüksek olduğu (P<0.001), amonyak düzeyinin de D-S grubunda daha yüksek olduğu (P<0.001) saptanmıştır. Ham selüloz hariç diğer besin maddelerinin sindirilme dereceleri D-S grubuna göre I-S grubunda belirgin biçimde yükselmiştir. Bu yükselişler istatistiksel olarak da önemli çıkmıştır. Yem tüketimi (P<0.001), canlı ağırlık artışı (P<0.001) ve yemden yararlanma düzeyi (P<0.001) D-S grubuna göre I-S grubunda önemli derecede yükselmiştir.
Keywords: Mısır; mısır silajı; laktik asit; sindirilebilirlik; silaj yapımı; kimyasal bileşim; koyun; kuzu; canlı ağırlık artışı; karşılaştırmalar; Zea mays; silaj; asetik asit; silo; amonyak