ÇEŞİTLİ İNFERTİLİTE PATOLOJİLERİNDE SİTOKİNLERİN YERİ - BODAKÇİ, MEHMET NURİ (Fırat Üniveristesi, 2003)
I. ÖZET Sitokinler değişik hücrelerden salgılanan çözünür polipeptid ve glikoprotein yapısında immünregii,ülatör maddeler olup, intersellüler iletişimde önemli rol oynarlar. Enfeksiyon ve inflamasyonun önemli mediatörü olan bu moleküllerin, erkek infertilite etyolojisinde rol oynayabilecek ve bu gibi patolojilerin tanısında kullanılabilecekleri bildirilmektedir. Bu çalışmada farklı infertilite patolojilerinde sitokinlerin yeri ve subklinik genital sistem inflamasyon ve enfeksiyonundaki önemini belirlemek amacıyla seminal plazmada interlökin-lB (İL), IL-2, IL-4, IL-6, IL-8 ve tümör nekrotizan faktör alfa (TNF-a) araştırıldı. Çalışmaya rutin değerlendirmelerinde Oligoasthenospermi (OAS) saptanan ve aynı zamanda lökositospermisi olan 10 hasta, OAS'si olan ancak lökositospermisi bulunmayan Mixed Antiglobulin Reaksiyon (MAR) testi pozitif olan ve negatif olan 10' ar hasta, ayrıca varikosel tanısı konan ve OAS saptanan 10 hasta alındı. Ayrıca fertilite değerlendirmeleri normal olan 10 gönüllü kontrol grubu olarak çalışmaya dahil edildi, immünolojik infertilite tanısı MAR testi ile lökositospenni tanısı ise peroksidaz metoduyla konuldu. Varikosel tanısı fizik muayne ve Doppler ultrasonografi ile konuldu. OAS+lökositospermisi olan infertilite grubunda IL-6, IL-8 ve TNF-a düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0.05). OAS+varikosel grubunda IL-6, sadece OAS'si olan grupta ise IL-ip ve IL-2 kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (p<0.05).Sitokinler çeşitli infertilite patojilerinde farklı oranlarda sperm parametrelerini etkilemektedir. Bu sitokinlerle ilgili yeni kullanım alanları idiyopatik infertil hasta grubunda tedaviye imkan sağlayacak, çeşitli patolojilerin saptanmasına yardımcı olacaktır. Anahtar Kelimeler: infertilite, Seminal plazma, Sitokin, Lökositospermi
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Üroloji; Urology