Polikistik over sendromu olan kadınlardametformin tedavisi öncesi ve sonrasındakiserum fraktalin, adiponektin ve resistindüzeylerindeki değiģiklikler - Sulaıman, Osamah Shahadha Sulaıman (Fırat Üniveristesi, 2026)
Polikistik over sendromu (PCOS), hiperandrojenizm, adet düzensizlikleri ve kronik düĢük dereceli inflamasyon ile karakterize yaygın bir endokrin ve metabolik bozukluktur. Son zamanlarda, PCOS'un patofizyolojisinde inflamatuar kemokinlerin ve adipokinlerin rolü ve terapötik müdahalelere verdikleri yanıt giderek daha fazla ilgi görmektedir. Bu çalıĢma, metformin tedavisinin serum fraktalkin (CX3CL1), adiponektin ve resistin düzeyleri üzerindeki etkisini değerlendirmeyi ve PCOS'lu kadınlarda klinik, hormonal ve metabolik parametrelerle olan korelasyonlarını incelemeyi amaçlamıĢtır. Polikistik over sendromlu (PCOS) toplam 60 kadın çalıĢmaya dahil edildi. BaĢlangıç bulguları, yüksek vücut kitle indeksi (VKĠ), adet düzensizlikleri ve hiperandrojenizm dahil olmak üzere sendromun tipik özelliklerini gösterdi. 12 haftalık metformin tedavisinden sonra, serum fraktalkin (p = 0,001) ve resistin p = 0,001) düzeylerinde anlamlı düĢüĢler ve adiponektin düzeylerinde iyileĢme gözlemlendi. Hormonal profiller de belirgin Ģekilde iyileĢti; lüteinleĢtirici hormon (LH) ve LH/FSH oranı düzeylerinde azalma ve folikül uyarıcı hormon (FSH) düzeylerinde artıĢ görüldü. Klinik olarak, metformin tedavisi adet düzenliliğinde anlamlı iyileĢme, akne ve hirsutizmde azalma ve VKĠ'de anlamlı bir düĢüĢ (p= 0,004) ile sonuçlandı. Korelasyon analizi, fraktalkin ve resistinin vücut kitle indeksi (VKĠ) ile pozitif, adet döngüsü düzenliliği ile ise negatif korelasyon gösterdiğini, adiponektinin ise VKĠ ile ters, adet döngüsü fonksiyonu ile ise pozitif korelasyon gösterdiğini ortaya koymuĢtur. Sonuç olarak, metformin tedavisi, polikistik over sendromlu (PCOS) kadınlarda metabolik, hormonal ve inflamatuar parametreleri önemli ölçüde iyileĢtirir. Fraktalkin, adiponektin ve resistin düzeylerindeki değiĢiklikler, bu etkilerin altında yatan temel mekanizmaları temsil edebilir ve hastalık Ģiddetini ve tedavi yanıtını değerlendirmek için biyomarker olarak potansiyel kullanımlarını düĢündürmektedir. Anahtar Kelimeler: Polikistik over sendromu (PCOS), metformin, fraktalkin, CX3CL1, adiponektin, resistin.

Polycystic ovary syndrome (PCOS) is a common endocrine–metabolic disorder characterized by hyperandrogenism, menstrual irregularities, and chronic low-grade inflammation. Recently, increasing attention has focused on the role of inflammatory chemokines and adipokines in the pathophysiology of PCOS and their response to therapeutic interventions. This study aimed to evaluate the effect of metformin therapy on serum fractalkine (CX3CL1), adiponectin, and resistin levels, and to assess their association with clinical, hormonal, and metabolic parameters in women with PCOS. A total of 60 women with PCOS were included. Baseline findings showed typical features of the syndrome, including elevated BMI, menstrual disturbances, and hyperandrogenism. After 12 weeks of metformin therapy, significant reductions were observed in serum fractalkine (p = 0.001) and resistin (p = 0.001), alongside improvement in adiponectin levels. Hormonal profiles also improved significantly, with decreased luteinizing hormone (LH) levels and LH/FSH ratio, and increased follicle-stimulating hormone (FSH) levels. Clinically, metformin therapy led to marked improvement in menstrual regularity, reduction in acne and hirsutism, and significant decrease in BMI (p = 0.004). Correlation analysis demonstrated that fractalkine and resistin were positively associated with BMI and negatively correlated with menstrual regularity, whereas adiponectin showed inverse relationships with BMI and positive correlation with menstrual function. In conclusion, metformin therapy significantly improves metabolic, hormonal, and inflammatory parameters in women with PCOS. The modulation of fractalkine, adiponectin, and resistin may represent key mechanisms underlying these effects, suggesting their potential as biomarkers for disease severity and therapeutic response. Keywords: PCOS, Metformin, Fractalkine, CX3CL1, Adiponectin, Resistin.
Changes in serum fractalkine,adiponectin, and resistin levelsbefore and after metformin therapyin women with polycystic ovary
Keywords: Kimya