İNEKLERDE SUBKLİNİK MASTİTİSLERE SEBEP OLAN BAKTERİ TÜRÜNE GÖRE SÜTTEKİ TH1/TH2 SİTOKİN DENGESİNİN BELİRLENMESİ - ŞAFAK, TARIK (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu tezde, ineklerde subklinik mastitislere neden olan bakteri türlerine (Escherichia coli, Streptococcus agalactiae ve Staphylococcus aureus) göre sütteki Th1/Th2 sitokin dengesinin belirlenmesi amaçlandı. Çalışmaya 180 adet inek dahil edildi. İneklere Kaliforniya Mastitis Testi (CMT) uygulandı. Kaliforniya Mastitis Testinde, dört meme lobuda negatif olan inekler CMT (-) grubuna (n=45) dahil edildi. Escherichia coli grubu (n=45), CMT pozitif süt örneklerinde Escherichia coli üreyen ineklerden; Streptococcus agalactiae grubu (n=45), CMT pozitif süt örneklerinde Streptococcus agalactiae üreyen ineklerden ve Staphylococcus aureus grubu (n=45), CMT pozitif süt örneklerinde Staphylococcus aureus üreyen ineklerden oluşturuldu. Süt numunelerindeki somatik hücre sayımı Cell Counter cihazı kullanılarak ölçüldü. Süt kompozisyon analizi Laktoscan cihazı kullanılarak ve sitokin analizleri ise tür spesifik ticari ELISA kitleri kullanılarak yapıldı. Escherichia coli grubunda süt TNF-? ve IFN-? düzeyi yüksek bulunurken, IL-2 düzeyi düşük bulundu. En düşük süt IL-4 düzeyi CMT (-) grubunda bulundu. Süt IL-5 düzeyi en yüksek Streptococcus agalactiae grubunda bulunurken, süt IL-10 düzeyi en yüksek Staphylococcus aureus grubunda tespit edildi. Ayrıca, sütteki somatik hücre sayısının (SHS) artması, TNF-? ve IFN-? düzeyinin azalmasına, IL-5 düzeyinin ise artmasına neden oldu. Ancak, IL-2, IL-4 ve IL-10 düzeylerinin SHS değişikliğinden etkilenmediği tespit edildi. Ayrıca, süt örneklerinde yağ yüzdesi Escherichia coli grubunda en yüksek oranda bulunurken, yağsız kuru madde, protein, laktoz ve mineral madde yüzdesi en düşük oranda bulundu. Sonuç olarak, Escherichia coli grubunda Th1/Th2 polarizasyon dengesinin Th1 yönüne kaydığı belirlendi. Streptococcus agalactiae ve Staphylococcus aureus gruplarında ise Th1/Th2 polarizasyon dengesinin Th2 yönünde olduğu bulundu. Bulgularımıza göre, Escherichia coli'ye bağlı mastitis olgularında hücresel bağışıklığın güçlü tutulması gerekirken, Staphylococcus aureus ve Streptococcus agalactiae'nın neden olduğu mastitislerde ise hümoral bağışıklığın desteklenmesi kanaatine varıldı.

This thesis study aimed to determine the Th1/Th2 cytokine balance in milk according to the bacterial species (Escherichia coli, Streptococcus agalactiae, and Staphylococcus aureus) which causes subclinical mastitis in cows. One hundred and eighty cows were included in the study. California Mastitis Test (CMT) was performed on the cows. In the CMT, cows with negative four quarters were included in the CMT (-) group (n = 45). Escherichia coli group (n = 45) was designated as cows with only Escherichia coli growing in milk samples of CMT-positive, Streptococcus agalactiae group (n = 45) as cows with only Streptococcus agalactiae growing in milk samples of CMT-positive, and Staphylococcus aureus group (n = 45) as cows with only Staphylococcus aureus growing in milk samples of CMT-positive. Somatic cell counts (SCC) in milk samples were measured by using a Cell Counter device. Milk composition analysis was performed using the Laktoscan device, and cytokine analysis was performed using species-specific commercial ELISA kits. In the Escherichia coli group, while milk TNF-? and IFN-? levels were found high, IL-2 levels were found low. The lowest milk IL-4 level was found in the CMT (-) group. While the highest milk IL-5 level was found in the Streptococcus agalactiae group, the highest milk IL-10 level was detected in the Staphylococcus aureus group. Also, increased somatic cell count (SCC) in milk caused a decrease in TNF-? and IFN-? levels and an increase in IL-5 levels. However, it was determined that IL-2, IL-4, and IL-10 levels were not affected by the SCC change. Moreover, while the percentage of fat in the milk samples was found the highest in the Escherichia coli group, the percentage of solid-not-fat, protein, lactose, and mineral matter was found the lowest. As a result, it was determined that the Th1/Th2 polarization balance shifted towards the Th1 direction in the Escherichia coli group. The Th1/Th2 polarization balance was found to be in the Th2 direction in the Streptococcus agalactiae and Staphylococcus aureus groups. According to our findings, it was concluded that cellular immunity should be kept strong in mastitis cases due to Escherichia coli, and humoral immunity should be supported in mastitis caused by Staphylococcus aureus and Streptococcus agalactiae.
The Determination of TH1/TH2 Cytokine Balance in Milk According to the Bacterial Species that Cause to Subclinical Mastitis in Cows
Keywords: Veteriner Hekimliği