Hafif ve ağır preeklampsi olgularında plazma homosistein düzeylerinin araştırılması - Kumru, Selahattin; Gürateş, Bilgin; Sapmaz, Ekrem; Özcan, Zeynep; Aydin, Suleyman (My University, 2004)
Amaç: Preeklampsinin şiddeti ile plazma homosistein düzeyleri arasındaki ilişkinin araştırılması.Yöntem: Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'ne başvuran 8 hafif preeklampsi, 9 ağır preeklampsi ve 10 sağlıklı gebeden kan örnekleri alındı. Gebelerin hematolojik, biyokimyasal ve demografik parametreleri ile yeni doğanların ağırlıkları not edildi. Plazma homosistein seviyeleri enzyme linked-immunosorbent assay (ELİSA) yöntemi kullanılarak ölçüldü, ELX800 ile okundu.Bulgular: Çalışmaya katılan gebelerin demografik özellikleri benzerdi. Hafif ve ağır preeklamptik gebelerin plazma homosistein düzeyleri sağlıklı gebelerden daha yüksekti (p<0.05). İlave olarak ağır preeklamptik gebeler hafif preeklamptiklerden daha yüksek plazma homosistein düzeylerine sahipti (p<0.05). Preeklamptik gebelerin yeni doğanlarının ağırlıkları sağlıklı gebelerinkinden düşük bulundu (p<0.05). Aynı zamanda, plazma homosistein düzeyleri ile yeni doğan ağırlıkları arasında negatif korelasyon tespit edildi (r=-0.48, p<0.05, n=27). Sonuç: Çalışmanın sonuçları, plazma homosistein düzeylerinin preeklampsinin şiddeti ile ilişkili olduğunu ve artmış plazma homosistein düzeylerinin, fetal gelişimi olumsuz etkileyebileceğini düşündürmektedir.
Keywords: Homosistein; Gebelik; Preeklampsi