TÜRKİYE’DE YENİLENEBİLİR ENERJİ KONUSUNDA KURUMSAL YAPILANMA VE YEREL YÖNETİMLERE İLİŞKİN MEVZUAT İÇİNDE YENİLENEBİLİR ENERJİ - Küçük, Ünal (Kırıkkale Üniversitesi, 2022)
Çalışmanın konusu Türkiye’de yenilenebilir enerji konusunda görevli ve yetkili birimleri ortaya koyarak yerel yönetimlerin yenilenebilir enerji konusundaki rollerine ilişkin değerlendirmede bulunmaktır. Çalışmanın amacı yenilebilir enerjinin önemine dikkat çekerek, yerel yönetimlerin bu alandaki işlevlerini belirledikten sonra gelişmiş ülkelerdeki sürece benzer şekilde yerel yönetimlerin bu alanda daha fazla sorumluluk almaları gerektiğini belirtmektir. Çalışma bu doğrultuda nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde belge taraması yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Veri kaynakları olarak ikincil veri kaynaklarından ve konuya ilişkin mevzuattan yararlanılmıştır. Çalışmanın sınırlılıkları, yerel yönetimler içerisinde belediyeler ile mekânsal açıdan Türkiye olarak belirlenmiştir. Çalışma sonucunda yenilenebilir enerji konusundaki düzenlemeler ile yetki ve görevlendirmelerin merkezi hükümet etrafında yoğunlaştığı görülmektedir. Oysa yerindenlik ilkesi gereği söz konusu yerel enerji kaynaklarının ilkin yerel otoritelerce değerlendirilmesi gerekmektedir. Ayrıca yenilenebilir enerjinin, enerji çeşitliliği ve enerji güvenliği başlığı altında öneminin her geçen gün daha da arttığı bir ortamda yerel yönetimlerin bu alanda daha fazla rol almaları gerektiği anlaşılmaktadır.