NURULLAH GENÇ'İN ŞİİRLERİNDE TABİAT - GURTARAN, FATMA MERVE (Fırat Üniveristesi, 2021)
Kendi ifadesiyle bir dağ, bir köy ve bir ata diye nitelendirdiği Erzurum'un Horasan ilçesinin Pinaduz köyünde dünyaya gelen Nurullah Genç, edebiyat dünyasıyla küçük yaşta tanışmıştır. İktisat alanında ihtisas yapan ve kariyer basamaklarını tamamlayan şair, şiirleri, romanları ve fotoğraf sanatına dair eserleriyle tanınmaktadır. Nurullah Genç'in tabiatın temel unsurları olan çiçekler ve hayvanlar âlemine olan ilgisi dikkatleri çekmiş, bu vesileyle şiirlerinin medeniyet, inanç ve kozmik unsurlar bağlamında incelenmesi düşüncesi hâsıl olmuştur. Bu çalışmada, şairin tüm şiirilerinin bir araya getirildiği "Mahrem ve Münzevi" kitabı esas alınarak, çiçekler, hayvanlar, kozmik unsurlar ve anâsır-ı erbaa gibi tabiat unsurlarının yer aldığı şiirlerin tahlili yapılmıştır. Dolayısıyla çalışma, şairin Mahrem ve Münzevi adlı şiir kitabıyla sınırlandırılmıştır. Çalışmanın amacı, şairin doğa ile iç içe olan dünyasından ve tabiata karşı tutum ve duruşundan yola çıkarak, bu duygu ve düşüncelerini ortaya koyduğu şiirlerini mana bakımından detaylı olarak incelemek ve bunları, klasik Türk şiirinde geçen örnekleriyle birlikte değerlendirmektir. Buna ek olarak, tasavvufi yönü güçlü olan şairin şiirlerinde kullandığı kozmik âleme dair unsurları ve anâsır-ı erbaa ile anlatmak istediği hususları izah etmek, çalışmanın bir başka yönünü oluşturmaktadır. Giriş'in yanı sıra, dört bölümden oluşan bu çalışmanın giriş kısmında şairin hayatı, edebî kişiliği ve sanat anlayışı açıklanmıştır. Birinci bölümde şairin şiirlerinde geçen bitkilerin ifade ettiği anlamlar detaylı olarak ele alınmıştır. İkinci bölümde şairin hayvanlara olan ilgisinin şiirlere yansıması incelenmiştir. Üçüncü bölümde şairin kozmik dünyası ve bu dünyada anlamlandırdığı duygular tahlil edilmiştir. Dördüncü bölümde ise anâsır-ı erbaa olarak bilinen hava, su, ateş ve toprağın karşıladığı manalar değerlendirilerek şairin tabiata bakışı keşfedilmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Nurullah Genç, Mahrem ve Münzevi, Çiçekler, Hayvanlar, Kozmik Âlem, Anâsır-ı Erbaa

Nurullah Genç, who was born in Pinaduz village of Horasan which is a province of Erzurum, which he described as a mountain, a village and an ancestor in her own words, met the world of literature at a very young age. The poet, who specializes in economics and is known as a professor these days, is known for his poems, novels and works of photography. Nurullah Genç's interest in the world of flowers and animals, which are the basic elements of nature, required them to be examined under thematic subheadings in poems equipped with civilization, belief and cosmic elements. In this study, analysis of the poems in which natural elements such as flowers, animals, cosmic elements and "four elements", are based on the book 'Mahrem ve Münzevi' in which all the poems of the poet are brought together. The aim of the study is to examine the poems in which he expresses these feelings in detail, based on the poet's world intertwined with nature and his attitude and stance towards nature, and to evaluate these feelings and thoughts by showing similar works from Classical Turkish Poetry. In addition to this, another aim of the study is to explain the elements of the cosmic realm used by the poet, who has a heavy mystical aspect, and the emotions he wants to express with "four elements". In the introduction part of the study, the poet's life, literary personality and artistic understanding are explained, and the next sections are divided into four main sections. In the first chapter, the meanings of all the flowers that the poet mentioned in his poems are discussed in detail. In the second part, the reflection of the poet's interest in animals to the poems is examined. In the third chapter, the poet's cosmic world and the emotions he gives meaning in this world are analyzed. Finally, in the fourth chapter, the natural world of the poet was discovered by evaluating the meanings of air, water, fire and earth, known as four elements. Keywords: Nurullah Genç, Mahrem ve Münzevi, Flowers, Animals, Cosmic Realm, Four Elements
Nature in Nurullah Genc's poetry
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı