OKUL YÖNET?C?LER?N?N L?DERL?K ST?LLER? ?LE ÖĞRETMENLER?N STRES ALGISI ARASINDAK? ?L??K? - Halitoğlu, Şeyda Nur; Akpinar, Burhan (My University, 2022)
Bu ara?tırmanın amacı, okul yöneticilerinin liderlik stilleri ile öğretmenlerin ya?adığı örgütsel stres arasındaki ili?kiyi belirlemek ve bunu çe?itli deği?kenlere göre değerlendirmektir. Ara?tırma 2020-2021 Eğitim-Öğretim yılında ?anlıurfa ili merkez ilçelerdeki kamuya ait genel liselerde görev yapan 377 öğretmen üzerinde yürütülmü?tür. ?li?kisel tarama ve korelasyonel ara?tırma modeli kullanılarak gerçekle?tirilen ara?tırmada veriler, “Okul Müdürleri Liderlik Stili Ölçeği” ile “Örgütsel Stres Ölçeği” ile elde edilmi?tir. Analizler sonucunda, öğretmenlerin toplamda orta düzeyde örgütsel stres algısına sahip oldukları belirlenmi?tir. Alt boyutlar itibarıyla ise, öğretmenler, karar verme, i? yükü ve beceri kullanımı alt boyutlarında yüksek; sosyal destek alt boyutunda ise dü?ük stres algısına sahiptirler. Öğretmenlerin stres algıları bran? hariç, demografik deği?kenlere göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Öğretmen algılarına göre, yöneticilerinin yaygın olarak sergiledikleri liderlik stili dönü?ümcü liderlik (yüksek seviyede); bunu sürdürümcü liderlik (orta seviyede) ve serbest bırakıcı liderlik (dü?ük seviyede) izlemektedir. Öğretmenlerin algıladığı liderlik stilleri kıdem ve bran? deği?kenlerine göre anlamlı farklılık göstermi?tir. Öğretmen algılarına göre okul yöneticilerinin liderlik stilleri (toplamda) ile öğretmenlerin stres düzeyleri (toplamda) arasında negatif yönde (anlamlı ve zayıf düzeyde) bir ili?ki belirlenmi?tir. Bu ili?ki alt boyutlara göre farklı yön ve değerlerdedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Kamu Yönetimi; Hemşirelik; Psikoloji