LAPAROSKOPİK SLEEVE GASTREKTOMİ OPERASYONU GEÇİREN HASTALARDA PERİOPERATİF BULANTI KUSMA ÜZERİNE ETKİLİ ETMENLER - DEMİRDAĞ, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2022)
Cerrahi sonrası bulantı ve kusma (PONV), hem açık hem de laparoskopik ameliyatlardan sonra anesteziye bağlı olarak ve genellikle operasyon sonrası 24 saat içinde görülebilen rahatsız edici bir komplikasyondur. Bu çalışmada Laparoskopik Sleeve Gastrektomi uygulanan ve %0,9 sodyum klorür (Grup S) verilen grup ile %0,9 Sodyum klorür+%5 dextroz (Grup D) verilen grubun PONV açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Prospektif, randomize kontrollü olarak gerçekleştirilen klinik çalışmamıza dahil edilen hastaların yaş, cinsiyet, boy, kilo, VKİ, ASA skoru, eşlik eden komorbit durumları ve hastalara uygulanan hedefe yönelik sıvı yönetim metoduyla ilgili bilgiler kayıt altına alınmıştır. Hastalar, uygulanan hedefe yönelik sıvı yönetim tekniği baz alınarak %0,9 sodyum klorür +%5 dekstroz (n=100) ve %0,9 sodyum klorür (n=101) olmak üzere randomize biçimde iki gruba ayrılmıştır. Preoperatif ve postoperatif dönemde bakılan laboratuvar değerleri incelenip, açlık kan şekerleri kaydedilmiştir. Ayrıca hastaların, postoperatif 0.dakika, 30. dakika, 6 saat ile 24. Saatteki postoperatif bulantı-kusma skorları, antiemetik ve analjezik tüketimi ve ilk mobilizasyon zamanı kayıt altına alınmıştır. Çalışmaya 100'ü (%49,8) Grup D ve 101'i (%50,2) Grup S olan toplam 201 hasta dahil edilmiştir. Gruplar arasında demografik veriler (cinsiyet, yaş, kilo, boy, VKİ), ek hastalık varlığı, ASA, ameliyat süresi, indüksiyon öncesi kan şekeri, intraoperatif opioid tüketimi, postoperatif analjezi ihtiyacı ve total sıvı miktarı açısından anlamlı farklılık görülmemiştir (p>0,05). Grup D'nin ekstübasyon kan şekeri düzeyi Grup S'nin değerinden anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p<0,001). Grup D'de PONV görülme oranı (%48) Grup S'nin oranından (%25,7) anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur (p=0,001). Sonuç olarak çalışmamızda Grup D'de post operatif bulantı-kusma görülme sıklığı Grup S'den anlamlı şekilde yüksek bulunmuştur. Bu tür morbid obezlere yapılan operasyonlarda dekstroz içeren sıvılardan kaçınılması ameliyat sonrası bulantı-kusma oranında azalmaya yardımcı olacaktır. Anahtar Kelimeler: Laparoskopik Sleeve Gasterktomi, Dekstroz, PONV

Post-surgical nausea and vomiting (PONV) is a bothersome complication that can occur after both open and laparoscopic surgeries due to anesthesia and usually within 24 hours of the operation. In this study, it was aimed to compare the group given Laparoscopic Sleeve Gastrectomy and given 0.9% sodium chloride (Group S) and the group given 0.9% sodium chloride + 5% dextrose (Group D) in terms of PONV. Information about age, gender, height, weight, BMI, ASA score, accompanying comorbid conditions and the targeted fluid management method applied to the patients included in our prospective, randomized controlled clinical study were recorded. Based on the targeted fluid management technique, the patients were randomly divided into two groups as 0.9% sodium chloride + 5% dextrose (n=100) and 0.9% sodium chloride (n=101). Preoperative and postoperative laboratory values were examined and fasting blood sugars were recorded. In addition, postoperative nausea-vomiting scores, antiemetic and analgesic consumption and first mobilization time of the patients were recorded at the postoperative 0 minutes, 30 minutes, 6 hours and 24 hours. A total of 201 patients, 100 (49.8%) Group D and 101 (50.2%) Group S, were included in the study. There was no significant difference between the groups in terms of demographic data (sex, age, weight, height, BMI), presence of additional disease, ASA, duration of surgery, pre-induction blood glucose, intraoperative opioid consumption, postoperative analgesia need and total fluid amount (p>0,05). The extubation blood glucose level of Group D was found to be significantly higher than that of Group S (p<0.001). The incidence of PONV in Group D (48%) was significantly higher than that in Group S (25.7%) (p=0.001). In conclusion, the incidence of postoperative nausea-vomiting in Group D was found to be significantly higher than Group S in our study. Avoiding dextrose-containing fluids in operations performed on such morbidly obese patients will help reduce the rate of post-operative nausea-vomiting. Keywords: Laparoscopic Sleeve Gasterectomy, Dextrose, PONV
Affecting factors on perioperative nausea and vomiting in patients under laparoscopic sleeve gastrectomy operation
Keywords: Anestezi ve Reanimasyon