Asbestozisin YRBT bulguları - Cihangiroğlu, Mutlu; Muz, Mehmet Hamdi; Serhatlioğlu, Selami; Akfırat, Murat; Ozdemir, Huseyin (My University, 2001)
Bölgemizde sık görülen asbestozisin akciğer bulgularının yüksek rezolüsyonlu bilgisayarlı tomografi (YRBT) ile değerlendirilmesi amaçlandı. Anamnez, klinik, solunum fonksiyon testleri ve direkt göğüs radyografisi ile asbestozis tanısı konulan 21'i erkek, 7'si kadın toplam 28 olgu toraks YRBT ile incelendi. YRBT'de olguların tamamında plevral kalınlaşma, kalsifikasyon ve plaklar saptanırken, düzensiz ara yüz belirtisi 23, düzensiz interlobüler septal (İLS) kalınlaşma 22, parankimal bandlar 25, subplevral dansiteler 19, buzlu cam görünümü 4, bal peteği görünümü ise 5 olguda saptandı. Asbestozis düşünülen olgularda akciğer parankim tutulumunu gösteren belirtilerin saptanmasında YRBT'nin duyarlı olduğu belirlendi.
Keywords: Tomografi; x-ışınlı bilgisayarlı; Solunum fonksiyon testleri; Asbestoz; Yüksek çözünürlüklü bilgisayarlı tomografi; Plevra