KABALAR GÖLETİ (KASTAMONU)'NİN BAZI FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ - SAĞIN, MUHAMMED BURAK (Fırat Üniveristesi, 2016)
Bu tez çalışmasında Kabalar Göleti'nin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Kabalar Göleti'nden Ocak - Aralık 2014 tarihleri arasında 12 ay süre ile aylık su örnekleri alınmış ve gerekli ölçüm ile analizler gerçekleştirilmiştir. Araştırma süresince su sıcaklığı, pH, çözünmüş oksijen, tuzluluk ve elektriksel iletkenlik arazide yapılan ölçümlerle belirlendi. Toplam sertlik, nitrat azotu, sülfat, fosfat, kimyasal oksijen ihtiyacı laboratuvarda yapılan analizlerle tespit edilmiştir. Analizler sonucu elde edilen verilerin aylara ve istasyonlara göre dağılımları tablo ve şekillerle ifade edilmiştir. Parametrelerin minimum ve maksimum değerleri incelendiğinde istasyonlar arasında kayda değer bir farkın olmadığı görülmüştür. Su sıcaklığı ve pH'ın ocak ayında minimum (7,1oC ve 8,02), ekim ayında maksimum (25,9oC ve 8,54); tuzluluğun şubat ve mart ayında minimum (0,04 mg/L), ekim ayında maksimum (0,14 mg/L); elektriksel iletkenliğin mart ayında minimum (140,72 µS/cm), ekim ayında maksimum (297,1 µS/cm); çözünmüş oksijenin eylül ayında minimum (8,72 mg/L), mayıs ayında maksimum (11,66 mg/L); toplam sertliğin ocak ayında minimum (260,72 mg/L), eylül ayında maksimum (318,34 mg/L); fosfat ve nitratın mart ayında minimum (0,097 ve 3,2 mg/L), eylül ayında maksimum (0,824 ve 4,82 mg/L); sülfatın aralık ayında minimum (66,1 mg/L), temmuz ayında maksimum (205,13 mg/L) ve kimyasal oksijen ihtiyacının iki istasyonda mart ayında minimum (2,98 mg/L), ekim ayında maksimum (10,4 mg/L) olduğu görülmüştür. Anahtar Kelimeler: Su Kalitesi, Kabalar Göleti, Kastamonu

In this study, some physical and chemical properties of Kabalar Pond (Kastamonu) were investigated. For this purpose water samples were collected at monthly intervals between January 2014-December 2014 and necessary measurements and analysis have been made. Water temperature, pH, salinity, electrical conductivity and dissolved oxygen were measured in situ. Total hardness, nitrate, phosphate, sulfate and COD were determined in water quality laboratory. The data obtained from analysis have been expressed in tables and figures according to mounths and stations. Water temperature and pH values were minimum in january (7.1oC and 8.02oC) and maximum in october (25.9oC and 8.54oC); salinity was minimum in february and in march (0.04 mg/L), maximum in october (0.14 mg/L); electrical conductivity value was minimum in march (140.72 µS/cm) and maximum in october (297.1 µS/cm); dissolved oxygen value was minimum in september (8.72 mg/L) and the maximum in may (11.66 mg/L); total hardness was minimumin january (260.72 mg/L) and maximum in september (318.34 mg/L); phosphate and nitrate values were minimum in march (0.097 and 3.2 mg/L) and maximum, in september (0.824 and 4.82 mg/L); sulfates value was minimum in december (66.1 mg/L) and maximum in july (205.13 mg/L) and chemical oxygen demand value was minimum in march (2.98 mg/L) and maximum in october (10.4 mg/L). Keywords: Waterquality, Kabalar Pond, Kastamonu
Some physical and chemical properties of Kabalar Pond (Kastamonu)
Keywords: Su Ürünleri