İÇTEN SOĞUTMALI YENİ TİP BİR MATKAP UCUNUN DİZAYNI, İMALATI VE ÇEŞİTLİ KARAKTERİSTİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ÖZGÜL, YUSUF (Fırat Üniveristesi, 1991)
Bu projede, büyük çaplı (di 20 mm) ve değişken kafalı içten soğutmalı helisel matkap uçlarının, basit atölye şartlarında imal edilebilmesi için, gerekli proje ve imalatının yapılması amaçlanıldı. Bu amaç için, geliştirilmiş özel bir çakı kullanılarak, uygun bir freze tezgahında 20.... 44 mm. çaplan ndaki matkap uçlarının imalatları yapıldı. Bu tip matkap uçlarının sağlayacağı faydalan kontrol etmek için 44 mm. çapında biri normal digende gövdesi St. 70 malzemesinden yapılan, içten soğutmalı ve değişken kafalı iki adet matkap ucu imal edilerek deneye hazır hale getirildi. Bundan sonra, aym şartlarda her iki matkap ucu ısıl işleme tabi tutularak sertleşti rildi ve 45,63,90,1 25,1 80 d/dak'da devir başına 0,05 mm. ilerleme verilerek pirinç, pik ve çelik malzemelerin belirli uzunlukta delinmesinde denenildi. Değişken uçlu matkap ucunun ekonomik avanta jlan m göstermek için, bu yolla elde edilen sonuçlar karşılaştırıldı.

IV SUMMARY In this project the design and prototype manufacturing in simple workshop conditions of an inter tally cooled, large diameter (z 20 mm) drill with changeable head is aimed. For this purpose drills of various diametres (20....44 mm.) are manufactured by using specially developped cutters moving in a suitable milling trajectory. In order to gain a better insight two drill, one conventional the other with a changeable head, both having 44 mm. diameters are constructed so that the latter should provide saving in materials cost by the use of cheaper St. 70 in its body. After application of identical heat treatment both drills are tested under the conditions of 45,63,90,125,180 rpm. and 0.05 mrn/r. pitch in drilling brass, font an steel blocks. Results obtained this way are compared to expose the economical advantages of the drill with changeable head.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Metalurji Mühendisliği; Metallurgical Engineering