Vitiligolu Hastalarda Serum ADMA, MDA, Vitamin E ve Homosistein Düzeyleri - Kamana, Dilara; Demir, Betul (My University, 2016)
Amaç: Vitiligo, melanosit yıkımı ileseyreden kazanılmış bir depigmentasyon hastalığıdır. Vitiligonun gerçek etyopatogenezisi ve mekanizması tam olarak anlaşılamamıştır. Çeşitli gruplar, vitiligo patofizyolojisinde oksidatif stres katılımını göstermiştir. Bu çalışmanın amacı vitiligonun serum homosistein, asimetrik dimetilarginin (ADMA), vitamin A, vitamin E ve malondialdehit (MDA) düzeyleri ile ilişkisini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu randomize vaka kontrol çalışması 30 vitiligo hastası ve 20 sağlıklı kontrol olmak üzere 50 birey üzerinde gerçekleştirilmiştir. Her bireyden serum kan örnekleri vitamin A, vitamin E, MDA, ADMA ve homosistein düzeylerini belirlemek üzere toplanmıştır. Bu parametrelerin düzeyleri her iki grupta da High Performance Liquid Chromatography-Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi (HPLC) cihazı kullanarak çalışılmıştır. Bulgular: Serum vitamin E düzeyleri vitiligolu hastalarda istatistiksel olarak anlamlı düşük iken (p=0.004), serum MDA, homosistein ve ADMA düzeyleri anlamlı olarak artmıştı (p<0.0001). Vitamin A düzeyleri ise kontrol ve hasta bireylerde hemen hemen benzerdi (p>0.05). Sonuç: Biz vitamin E düzeylerinin azalmasının ve homosistein, MDA ve ADMA düzeylerinin artmasının vitiligoda belirgin bir özellik teşkil ettiği sonucuna vardık.
Keywords: Dermatoloji