TELEVİZYON DİZİLERİNDE MİLLİYETÇİ SÖYLEMLERİN YENİDEN ÜRETİMİ: İSİMSİZLER, SAVAŞÇI VE SÖZ DİZİLERİ ÖRNEĞİ - YENİGÜN, ŞULE (Fırat Üniveristesi, 2018)
Medyanın egemen ideolojiyle olan ilişkisi kitle iletişim araçlarının ilk ortaya çıktığı andan itibaren tartışılmıştır. Ülkelerin siyasi, ekonomik, toplumsal gelişmeleri medya içeriklerinin benzer doğrultuda değişmesine ve medyanın egemen ideolojinin bir aracı haline gelmesine neden olmuştur. Özellikle son iki yıl içinde Türkiye'de yaşanan siyasi gelişmelere bağlı olarak, televizyon anlatılarında milliyetçilik içerikli yayınlarda artış olduğu göze çarpmaktadır. Bu tez çalışmasında Türkiye'de farklı televizyonlarında kanallarında, aynı dönemlerde başlayan milliyetçilik ve terörle mücadele konularını içeren televizyon dizilerindeki milliyetçi söylemin nasıl, yeniden üretildiğini göstermek amaçlanmış ve bu amaç doğrultusunda üç farklı televizyonda yayınlanan ana fikri milliyetçilik olan İsimsizler, Söz ve Savaşçı dizileri incelenmiştir. İnceleme sonucunda örneklem olarak seçilen dizilerde, milliyetçilik içeren ve egemen ideolojiye ait söylemler olduğu, ayrıca söz konusu dizilerde geçen olaylarla güncel siyasi olaylar arasında benzerlikler olduğu tespit edilmiştir.

The relationship of the media with the dominant ideology has been debated from the moment that the mass media first appeared. The political, economic and social developments of the countries have caused the media contents to change in a similar way and the media to become a tool of the dominant ideology. Especially in the last two years due to the political developments taking place in Turkey, it is observed that an increase in nationalist content in television broadcast narratives. In this thesis study, it is aimed to show how nationalist rhetoric in television series, starting in the same period in different television channels in Turkey, including nationalism and anti-terrorism issues, and in accordance with this objective three TV series İsimsizler, Söz and Savaşçı which are broadcasting in different channels were examined. As a result of the study, it has been determined that there are discourses of nationalism and dominant ideology in the selected samples, and that there are similarities between the events in the series and current political events.
Reproduction of nationalist discourses in tv series: İsimsizler, Savaşçı and Söz series cases
Keywords: İletişim Bilimleri