Sigara İçme Durumuna Etki Eden Faktörler ve Tütün Kontrol Eylem Planının Sigara Kullanım Üzerine Etkisinin Araştırılması - Yakar, Burkay; Pirincci, Edibe; Canpolat, Esra Kurt (My University, 2020)
Amaç: İnsanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerin başında gelen sigara kullanımı tütünkontrol eylem planı gibi mücadelelere rağmen yeterli düzeyde önlenememektedir. Sigaranın hemsağlık üzerindeki olumsuz etkilerinden dolayı hem de diğer bağımlılık yapıcı maddelere geçişzemini hazırlaması nedeni ile sigara ile mücadele önem arz etmektedir. Araştırmamızda güncelveriler ışığında sigara ile mücadele de varılan noktayı görmek ve sigara alışkanlığına etki edenfaktörleri araştırmak amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipte tasarladığımız araştırmamız üçüncü basamak birsağlık kuruluşunun Aile Hekimliği Polikliniğine Şubat-Nisan 2016 tarihlerinde başvuran 18 yaş üzeri181 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmamızın verileri olan katılımcıların sosyodemografiközellikleri ve sigara kullanma durumuna etki eden faktörler anket formları ile yüz yüze görüşme ileelde edilmiştir.Bulgular: Araştırmaya katılanların yaş ortalaması 34.51±13.90 yıldır. Katılımcıların %50.3’ü evli,%65.7’si erkektir. Katılımcıların %55.2’si sigarayı denediğini ve %35.3’ü ise halen sigara içtiğinibeyan etmiştir. Kadınların %9.7’si sigara içiyorken, erkeklerde bu oran %48.7’dir (P<0.001). Lise vealtı eğitim düzeyine sahip bireylerin %56.1’i sigara kullanıcısı idi ve yüksekokul ve üzeri eğitimdüzeyine sahip bireylerden daha yüksek saptandı (P<0.001). Ailelerinde sigara kullanan bireyolanlarda istatistiksel olarak anlamlı düzeyde sigara kullanım oranı yüksek bulundu (P<0.001).Sonuç: Araştırmamızda elde ettiğimiz verilerine göre ülkemizde sigara kullanımı halen yüksekdüzeylerde saptanmıştır. Cinsiyet, eğitim düzeyinin düşük oluşu, yaş, ailesel faktörler, arkadaşetkisi sigara kullanımını etkileyen nedenler olarak dikkat çekmiştir. Ülkemizde sigara kullanımınıetkileyen faktörler gözden geçirerek yeni mücadele yöntemleri oluşturulmalı ve çıkarılan yasalarındenetimini daha sıkı yaparak sigara kullanım oranlarını azaltabileceğimiz kanaatindeyiz.
Keywords: Halk ve Çevre Sağlığı; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri