FİBROMİYALJİ SENDROMU TANISINDA ESKİ VE YENİ KRİTERLERİN KARŞILAŞTIRILMASI - GÜR, MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışmanın amacı fibromiyalji sendromunda American College of Rheumatology (ACR) 1990 ve ACR2010 sınıflandırma kriterlerini karşılaştırmaktır. Çalışmaya 51 fibromiyalji sendromu (FMS) tanılı hasta ve 50 kontrol hastası alındı. FMS'li hastalar daha önce bir uzman tarafından tanı almıştı. Kontrol grubuosteoartrit, periartrit, bölgesel ağrı sendromu gibi non-inflamatuar ağrısı olan hastalardan oluşuyordu. Tüm hastalar ACR 1990 ve ACR 2010 sınıflandırma kriterlerini sağlayıp sağlamadıkları açısından değerlendirildi ve hastalara algometri muayenesi yapıldı. Hastaların fonksiyonel durumu fibromiyalji etki anketi (FIQ), duygu durumları Beck depresyon ve anksiyete ölçeği ile değerlendirildi. Hastaların rutin kontrolleri için bakılan tam kan sayımı, kan sedimentasyon değerleri, serum CRP, RF, ALT, AST, ALP, kalsiyum, fosfor, parathormon, TSH ve D vitamini seviyeleri kaydedildi. American College of Rheumatology 1990 sınıflandırma kriterlerinin duyarlılığı 0.74, özgüllüğü 0.88, doğruluğu 0.81 iken, ACR 2010 sınıflandırma kriterlerinin duyarlılığı 0.78, özgüllüğü 0.76, doğruluğu 0.77 olarak bulundu.WPI (yaygın ağrı indeksi) ve SS (semptom ciddiyeti) ölçek skoru ile hassas nokta (HN) sayısı, FIQ skoru, Beck depresyon ve anksiyete skoru arasında korelasyon saptandı. Çalışmamızda ACR 2010 sınıflandırma kriterleri, ACR 1990 sınıflandırma kriterlerine göre daha duyarlı bulunmuş fakat özgüllüğü daha düşük bulunmuştur. Ek olarak ACR 2010 sınıflandırma kriterleri, hassas nokta muayenesi gerektirmemekte, fiziksel ve psikolojik semptomları değerlendirmede daha avantajlı gözükmektedir. Bundan dolayı ACR 2010 sınıflandırma kriterleri klinik tanıyı koymada ve tanı konulmuş hastalığı takip etmede daha elverişli olabilir. Anahtar kelimeler: Fibromiyalji, ACR 1990 kriterleri, ACR 2010 kriterleri

The aim of this study is to compare the American College of Rheumatology (ACR) 1990 and the ACR 2010 classification criteria (ACR 1990c and ACR 2010c) in fibromyalgia syndrome. 51 fibromyalgia patients and 50 controls enrolled in this study. Fibromyalgia patients were previously diagnosed by an expert. Subjects of control group were patients with a painful noninflammatory rheumatic condition such as osteoarthritis, periarthritis, and regional pain syndromes. All patients underwent dolorimetry examination by study assessor and completed a questionnaire containing variables of both the ACR 1990c and ACR 2010c. Functional status of patients were asssessed with fibromyalgia impact questionnaire (FIQ) and mood of patients were assessed Beck depression and anxiety inventory. Complete blood count, sedimentation rate and blood serum CRP, RF, ALT, AST, ALP, calcium, phosphore, parathormone, TSH ve vitamin D levels were determined by routine laboratory methods. The sensitivity, specificity and accuracy values of the ACR 1990c were 0.74, 0.88 and 0.81, respectively, whereas the ACR 2010c values were 0.78, 0.76 and 0.77, respectively. The widespread pain index (WPI) and symptoms severity (SS) scalas showed correlations with the tender points count, FIQ, Beck depression and anxiety inventory scores. In our study, the ACR 2010c was more sensitive than the ACR 1990c, but the specificity was lower. In addition, the ACR 2010c doesn't require examination of the tender point and it is easy to assess the physical and psychological symptoms as an advantage. Therefore, the ACR 2010c could be more convenient for clinical diagnosis and follow up evaluation after starting management of fibromyalgia. Key words: Fibromyalgia, ACR 1990 criteria, ACR 2010 criteria
Comparison of old and new criteria in fibromyalgia syndrome
Keywords: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon