Bir Tavşancıl (Hieraaetus fasciatus)’ın parçalı sağ ulna kırığının kemik manşonla sağaltımı - Ünsaldı, Sami; Ünsaldı, Esin (My University, 2012)
Hastanemize getirilen bir tavşancılın (Hieraaetus fasciatus) yapılan muayenesinde sağ kanadında bir kırık tespit edilmiştir. Alınan radyografisinde sağ ulnasında parçalı bir kırığın olduğu ve etrafında saçma tanelerinin bulunduğu görülmüştür. Hayvana 2 gün süreyle oral yolla gıda ve subkutan dekstroz uygulaması yapıldıktan sonra anesteziye alınarak kırık fragmanlara bir allogreft (homogreft) kemik manşonu uygulanmıştır. On dört ay boyunca yapılan takibinde kallus oluşumunun düzenli ve komplikasyonsuz bir şekilde geliştiği ve hayvanın sağlığına tam olarak kavuştuğu görülmüştür. Homogreft kemik manşonun vahşi kanatlı kırıklarının sağaltımında alternatif olarak kullanılabileceği kanısına varılmıştır.
Keywords: Kemik kırıkları; yabani kuşlar; hayvan patolojisi; cerrahi işlemler; cerrahi; yabani hayvanlar; olgu sunumları; predatörler; klinik görünüm; hareketsizleştirme; doğal düşmanlar; avcı kuşlar