RATLARDA YÜKSEK OSMOLALİTELİ KONTRAST MADDE NEFROPATİSİNDE NEBİVOLOLÜN ETKİLERİ - AYGEN, BİLGE (Fırat Üniveristesi, 2004)
Kontrast madde nefropatisi (KMN), hastanede gelişen akut böbrek yetmezliğinin önemli nedenlerindendir. Bu çalışmada ratlara diatrizoat uygulanmasım takiben oluşan renal değişiklikler ve nebivololün KMN 'ye etkisi araştırılmıştır. Çalışmada beş gruptan oluşan toplam elli adet erkek Wistar rat kullanıldı. Çalışma öncesi tüm ratlar 24 saat susuz bırakıldı. Kontrast ve kontrast+nebivolol grubuna diatrizoat 9 gr/kg, nebivolol ve izotonik grubuna 10 ml/kg % 0.9 sodyum klorür intravenöz infuzyonla verildi. Kontrast+nebivolol grubu ve nebivolol grubuna, 2 mg/kg olacak şekilde nebivolol 3 gün intraperitoneal uygulandı. înruzyondan 24 saat sonra tüm ratlar sakrifiye edildi. Kontrast grubunda belirgin tübüler vakuolizasyon mevcuttu. Bazı tübüllerin ve glomerüllerin kollapsa uğradığı ve kortikal alanda nekroz olduğu görüldü. Kontrast+nebivolol grubunda kontrast grubuna göre kortikal nekroz ve tübüler lezyonlar daha az olmasına rağmen (p>0.05) diğer değişiklikler açısından fark yoktu. Kontrast grubunda kontrol grubuna göre üre ve kreatinin değerleri yüksek saptandı (sırasıyla p<0.01, pO.001). Kontrast+nebivolol grubunda üre ve kreatinin değerleri, kontrast grubuna göre daha düşük olmasına (sırasıyla p>0.05, p<0.001) rağmen kontrol grubuna göre yüksekti (sırasıyla p<0.01, p<0.05). Plazma ve doku MDA düzeyleri kontrast ve kontrast+nebivolol grubunda kontrol grubuna göre yüksekti (sırasıyla pO.001, pO.001). Kontrast+nebivolol grubunda kontrast grubuna göre plazma MDA seviyelerinde azalma saptandı (p<0.05). Kontrast grubunda nitrik oksit (NO) düzeyleri kontrol grubuna göre düşüktü (p<0.05). Nebivolol grubunda NO seviyeleri kontrol grubuna göre daha yüksekti VII(p>0.05). Kontrast+nebivolol grubunda NO değerleri kontrast alan gruba göre yüksekti (p>0.05), kontrol grubu ile aralarında fark yoktu (p>0.05). Sonuç olarak; nebivolol, NO aracılı vazodilatasyon özelliği ile ve oksidatif stresi azaltarak KMN gelişimini önlemede faydalı olabilir. Nebivololün histopatolojik düzeydeki esas etkileri için uzun dönem çalışmalar gereklidir. Anahtar Kelimeler: Kontrast madde nefropatisi, nebivolol, nitrik oksit, malondialdehit VIII

Contrast media nephropathy (CMN) is one of the causes of acute renal failure developed in hospital. In this study renal changes fallowed by diatrizoate application to rats and effect of nebivolol to CMN have been investigated. In the study fifty of male Wistar rats formed from five groups have been used. All of the rats were free of water for 24 hours before the study. While 9 gr/kg of diatrizoate has been applied to contrast and contrast+nebivolol groups by intravenous infusion, 10 ml/kg of % 09 NaCl has been applied to nebivolol and physiologic saline groups by intravenous infusion. In addition, 2 mg/kg of nebivolol has been applied to contrast+nebivolol and nebivolol groups for 3 day by the intraperitoneal route. All of the rats have been sacrified after 24 hours of the infusion. In the contrast group significant tubular vacuolization were exist. It has been observed that some of the tubulus and glomerulus collapsed and there were necrosis in the cortical area. Although in the contrast+nebivolol group cortical necrosis and tubular lesion were less than that of contrast group (p>0.05), there were no difference from the point of other changes. Values of urea and creatinine in the contrast group have been determined higher than those of the control group (p<0.01 and pO.OOl, respectively). Although the values of urea and creatinine in the contrast+nebivolol groups were lower than those of the contrast group (p>0.05 and pO.OOl, respectively) they were higher than those of the control group (p<0.01 and p<0.05, respectively). The level of plasma and tissue MDA in the contrast and contrast+nebivolol groups were higher than those of the control group (pO.OOl and pO.OOl, respectively). It has been found that levels of plasma MDA in the contrast+nebivolol group have been decreased according to the contrast group (pO.05). IXNitric oxide (NO) levels in the contrast group were lower than those of the control group (p<0.05). However, NO levels in the nebivolol group were higher than those of the control group (p>0.05). Although, NO levels in the contrast+nebivolol group were higher than those of the contrast group (p>0.05), there were no difference with the control group (p>0.05). In conclusion; nebivolol can be useful to preventing the KMN development by decreasing the oxidative stres and vasodilatation property with NO. Long term studies are required for the basic effects of nebivolol in the histopathologic levels. Key words: Contrast media nephropathy, nebivolol, nitric oxide, malondialdehide X
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Nefroloji; Nephrology