Elazığ İli Dokuz Yıllık HIV/AIDS Sonuçlarının Analizi - Oner, Pinar; Aytaç, Özlem; Şenol, Feray Ferda; Toraman, Zülal Aşçı; Özgüler, Müge (My University, 2020)
Amaç: AIDS günümüzde tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz içinde önemli bir halk sağlı-ğı sorunudur. Bu çalışma, 2010-2018 yılları arasında Elazığ ilindeki HIV/AIDS için uygu-lanan laboratuvar test sonuçlarını değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.Yöntem: Elazığ ilindeki tüm hastanelerin verilerine göre HIV/AIDS kuşkusu bulunan 495hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir.Bulgular: Dört yüz doksan beş hastanın 168’i (%33.9) kadın, 327’si (% 66.1) erkek idi.Sonuçlar yıllar açısından incelendiğinde, her yıl tetkik edilen hasta sayısında artış sap-tandı. HIV virüsünün pozitif çıkma oranı, erkek hastalarda (%88.5) kadın hastalara(%11.5) kıyasla daha yüksek bulundu. HIV pozitif 208 hastanın %38.5’i 21-30 yaş,%26.9’u 31-40 yaş, %17.8’i 41-50 yaş, %3.8’i <20 yaş ve %13’ü >51 yaş idi. Çalışmayadâhil ettiğimiz hastalardan altısı, HIV pozitif olarak doğrulandığı yıl içerisinde öldü.Sonuç: İlimizdeki HIV prevalansı yıldan yıla artış eğilimi göstermektedir. Verilerimizülke genelindeki HIV verileri ile uyumlu çıkmıştır. Bu salgını engellemek için halkın cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar konusunda eğitimler verilerek daha fazla bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Keywords: Nüfus İstatistikleri Bilimi; Halk ve Çevre Sağlığı; Mikrobiyoloji