NİĞDE GÜMÜŞLER MANASTIRI VE TURİZM POTANSİYELİ - Öcal, Tülay (Fırat University, 2013)
Küçük Asya olarak nitelendirilen Anadolu, üç kıtanın birleşme noktasında yer aldığı için, dünyadakibirçok kavmin kültür beşiği olmuştur. Bu kültür ve tabiat varlıklarından olan tarihi, arkeolojik, kentsel vedoğal sitler, ören yerleri, camiler, kiliseler ve manastırlar gibi maddi kültür kalıntıları kültürel mirasıoluşturan unsurlardır. Bunlardan Anadolu’daki kiliseler ve manastırlar, Hıristiyanlık dini açısından önemtaşıyan en eski tarihi kültürel miraslardır.İç Anadolu’daki Niğde Gümüşler Manastır sit alanı, kültürel miras çalışmamızın ana konusunuoluşturmaktadır. Bizans sanatının Anadolu’daki en iyi ve en güzel korunmuş eserlerinden olan GümüşlerManastırı, Niğde’ye 9 kilometre uzaklıkta ve büyük, geniş bir tüf kaya kütlesi içine oyulmuştur. MinyatürKapadokya olarak nitelendirdiğimiz Gümüşler Manastırı, 1973 yılında arkeolojik sit alanı olarak ilanedilmiştir. Fakat günümüze kadar doğal, tarihi ve kültürel miras olarak hak ettiği öneme kavuşamamıştır.Makalenin amacı, Gümüşler Manastırı’nın kültürel ve tarihi miras değerleri olarak, kültürel turizmpotansiyelini ortaya koymaktır. Ayrıca özellikle son yıllarda, dünyada kültürel turizm çalışmaları artmıştır.Gümüşler Manastırı’nı bu kültürel miras kapsamında inceleyerek, kültür turizmi ve sürdürülebilir kaynaklarçerçevesinde bir çekim merkezi olması için, turizm alt yapısının oluşturulması ve tanıtım faaliyetlerininarttırılması konusunda yapılması gerekenleri gün yüzüne çıkarmaktır.