PİKTES PROJESİ KAPSAMINDA GÖREV YAPAN SINIF ÖĞRETMENLERİNİN TÜRKÇE ÖĞRETİMİNE YÖNELİK GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ - NASİFOĞLU, MERVE (Fırat Üniveristesi, 2023)
Bu çalışmada PİKTES projesi kapsamında görev yapan sınıf öğretmenlerinin Türkçe öğretimine yönelik görüşleri ele alınmıştır. Öğretmenler Türkçe öğretimini dört temel beceri, materyaller, yöntem ve teknikler, alınan eğitimler ve yaşanılan problemler açısından görüşme formlarını doldurarak görüşlerini belirtmiştir. Araştırma nitel araştırma yönteminden olgu bilim desenine göre yürütülmüştür. Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı resmi okullarda PİKTES kapsamında görev yapan 20 öğretmenin görüşlerinden elde edilen cevaplar içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda PİKTES kapsamında görev yapan sınıf öğretmenlerinin Türkçe öğretiminde belirli alanlarda sorunlar yaşadığı belirlenmiştir. Bulgulara göre konuşma ve yazma becerisi, ders materyalleri, kültürel farklılıklar, dil ve alfabe farklılıkları en belirgin sorunlardır. Öte yandan alınan eğitimlerin sağladığı katkılar, mesleki gelişim ve deneyim kazanma, ölçme ve değerlendirme, kullanılan yöntem ve teknikler açısından öğretmenlerin kendini geliştirdiği sonuçlarına ulaşılmıştır.

In this study, the opinions of the classroom teachers working within the scope of the PIKTES project on teaching Turkish were discussed.The teachers expressed their opinions by filling out the interview forms in terms of four basic skills, materials, methods and techniques, the training received and the problems experienced.The research was carried out according to the phenomenology pattern from the qualitative research method.The answers obtained from the opinions of 20 teachers working within the scope of PIKTES in public schools affiliated to the Hatay Provincial Directorate of National Education were analyzed by content analysis method.As a result of the research, it was determined that the classroom teachers working within the scope of PIKTES had problems in certain areas in teaching Turkish.According to the results, speaking and writing skills, course materials, cultural differences, language and alphabet differences are the most obvious problems.On the other hand, it was concluded that the teachers improved themselves in terms of the contributions of the trainings, professional development and gaining experience, measurement and evaluation, and the methods and techniques used.
Investigation of the views of classroom teachers working within the scope of PIKTES project on teaching Turkish
Keywords: Eğitim ve Öğretim