Selenyumun koyunlarda bazı biyokimyasal parametreler üzerine etkilerinin araştırılması - Pirinçci, İbrahim; Ateşşahin, Ahmet; Bülent, Elitok (My University, 2001)
Bu çalışma, deneysel olarak selenyum zehirlenmesi oluşturulan koyunlarda serum aspartat transaminaz (AST), alanin transaminaz (ALT), g-glutamil transpeptidaz (GGT), alkalin fosfataz (ALP), laktik dehidrojenaz (LDH), kreatin fosfokinaz (CPK), total bilirubin (TB), direk bilirubin (DB), total protein (TP), trigliserid, albümin ve glikoz düzeylerinde meydana gelen değişiklikleri belirlemek amacıyla yapıldı. Araştırmada ağırlıkları 50-55 kg arasında 18 adet koyun kullanıldı. Selenyum kas içi yolla 0.2 ve 0.6 mg/kg dozlarında verildi. Kan örnekleri 0.5, 1, 3, 6, 12, 24, 48, 72, 120 ve 240. saatlerde alındı ve bu örnekler AST, ALT, GGT, ALP, LDH, CPK, TB, DB TP, trigliserid, albümin ve glikoz yönünden incelendi. Sonuç olarak, deneysel yolla oluşturulan selenyum zehirlenmesinde selenyumun koyunların serum AST, ALT, LDH, CPK, TB, DB ve TP düzeylerini artırdığı, buna karşılık glikoz düzeylerini ise azalttığı belirlendi.
Keywords: Selenyum; glukoz; alanin aminotransferaz; aspartat aminotransferaz; alkalin fosfotaz; koyun; zehirlenme; toksisite; biyokimya; serum; biyokimyasal parametreler; deneysel enfeksiyon; oksijen indirgeyici enzim