Suri Alpaka/Yün ve Suri Alpaka/Yün/Poliamid Kumaşların Renk ve Konfor Özelliklerinin İncelenmesi - Atav, Riza; Dilden, Durul Büşra (Fırat University, 2026)
Son yıllarda, tüketici beklentilerindeki artışa paralel olarak, yumuşaklık, ısı tutma, keçeleşmeme ve dalama yapmama gibi gelişmiş özelliklere sahip kumaşlara olan talep de artmaktadır. Bu noktada, nihai ürünün katma değerini artırabilecek çeşitli lüks lifler umut verici alternatifler olarak değerlendirilmektedir. Bununla birlikte, tamamen bu tür liflerden kumaşların üretimi ve fiziksel ile konfor özelliklerinin değerlendirilmesine yönelik araştırmalar oldukça sınırlı kalmaktadır. Bu çalışma, Suri Alpaka/Yün ve Suri Alpaka/Yün/Poliamid karışımlarını içeren dokuma kumaşların renk özelliklerini, haslıklarını, termal konforunu ve hava ile su buharı geçirgenliğini inceleyerek Suri alpaka kullanımının genel kumaş performansı üzerindeki etkisini değerlendirmektedir. Bulgular, daha yüksek oranda Suri alpaka içeren kumaşların hava geçirgenliğini azalttığını, ancak termal direnci artırdığını göstermiştir. Bu durum, Suri alpaka ile üretilmiş kumaşların üstün yalıtım sağladığını ve özellikle kışlık giysiler için avantajlı olduğunu ortaya koymaktadır.

In recent years, in parallel with the rise in consumer expectations, there has been growing demand for fabrics with enhanced properties such as softness, heat retention, non-felting, and non-dripping performance. At this point, various luxury fibres that can increase the added value of the final product are considered promising alternatives. Nevertheless, research on the production of fabrics made entirely from such fibres and the evaluation of their physical and comfort properties remains rather limited. This research examines the colour characteristics, fastness, thermal comfort, and air and water vapour permeability of woven fabrics containing Suri Alpaca/Wool and Suri Alpaca/Wool/Polyamide blends, assessing how the inclusion of Suri alpaca affects overall fabric performance. Findings revealed that higher proportions of Suri alpaca reduced air permeability while improving thermal resistance, indicating that fabrics produced with Suri alpaca offer superior insulation, particularly advantageous for winter garments.
Investigation of Colour and Comfort Properties of Suri Alpaca/Wool and Suri Alpaca/Wool/Polyamide Fabrics
Keywords: Textile Finishing; Tekstil Terbiyesi