Online kumar oynama bozukluğunda beyin ödül sistemi ve volümetrik incelemeleri - Akgün, Büşra Elçi (Fırat Üniveristesi, 2026)
ÖZET Kumar oynama bozukluğu, bireyin işlevselliğini önemli ölçüde etkileyen ve giderek artan bir halk sağlığı sorunu olarak kabul edilmektedir. Son yıllarda internet teknolojilerinin gelişimiyle birlikte kumar oynama davranışının online ortamlara kayması, bu bozukluğun klinik ve nörobiyolojik özelliklerinin yeniden değerlendirilmesini gerekli kılmaktadır. Bu çalışmada, online kumar bağımlılığı tanısı almış bireylerde ödül sistemi ile ilişkili beyin bölgelerinde olası volümetrik değişikliklerin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya, Fırat Üniversitesi Hastanesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı polikliniğine başvuran veya tedavi amacıyla yatırılan 20 online kumar bağımlılığı tanılı hasta ile yaş, cinsiyet ve sosyodemografik özellikler açısından benzerlik gösteren 20 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Katılımcılara manyetik rezonans görüntüleme (MRG) uygulanarak ventral tegmental alan (VTA), amigdala, hipokampüs, nukleus akkumbens, striatum ile total gri ve beyaz madde hacimleri değerlendirilmiştir. Ayrıca depresyon ve anksiyete düzeyleri ile bağımlılık şiddeti ölçekler aracılığıyla ölçülmüştür. Elde edilen bulgulara göre, vaka grubunda VTA hacminin kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha düşük olduğu saptanmıştır. Buna karşılık amigdala, hipokampüs, nucleus accumbens, striatum ile total gri ve beyaz madde hacimleri açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır. Vaka grubunda Beck depresyon ve anksiyete ölçek puanlarının kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Ayrıca bağımlılık şiddetini değerlendiren ölçekler ile beyin hacimleri arasında yapılan korelasyon analizinde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Çoklu doğrusal regresyon analizinde, sigara, alkol ve madde kullanımı gibi potansiyel karıştırıcı değişkenler kontrol edildiğinde de VTA hacmindeki farkın anlamlılığını koruduğu görülmüştür. Sonuç olarak, bu bulgular online kumar bağımlılığında ödül sistemi içerisinde özellikle mezolimbik dopaminerjik yolakların rolüne işaret etmektedir. Online kumar bağımlılığı, klasik kumar oynama bozukluğu ile ortak nörobiyolojik mekanizmalar paylaşmakla birlikte, kendine özgü özellikler de içerebilen bir davranışsal bağımlılık olarak değerlendirilebilir. Bu alanda yapılacak ileri nörogörüntüleme çalışmalarının literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Anahtar Kelimeler: Online kumar bağımlılığı, kumar oynama bozukluğu, ödül sistemi, ventral tegmental alan, nörogörüntüleme

ABSTRACT BRAIN REWARD SYSTEM AND VOLUMETRIC STUDIES IN ONLINE GAMBLING DISORDER Gambling disorder is recognized as a growing public health problem that significantly impairs individual functioning. With the rapid development of internet technologies, gambling behavior has increasingly shifted to online platforms, necessitating a re-evaluation of its clinical and neurobiological characteristics. The aim of this study was to investigate potential volumetric changes in brain regions associated with the reward system in individuals diagnosed with online gambling addiction. The study included 20 patients diagnosed with online gambling addiction who applied to or were hospitalized in the Department of Psychiatry at Fırat University Hospital, and 20 healthy controls matched for age, gender, and sociodemographic characteristics. Magnetic resonance imaging (MRI) was performed to assess the volumes of the ventral tegmental area (VTA), amygdala, hippocampus, nucleus accumbens, striatum, and total gray and white matter. Depression and anxiety levels, as well as addiction severity, were evaluated using standardized scales. The findings revealed that VTA volume was significantly lower in the patient group compared to the control group. No significant differences were found between groups in the volumes of the amygdala, hippocampus, nucleus accumbens, striatum, or total gray and white matter. Depression and anxiety scores were significantly higher in the patient group. No significant correlations were found between addiction severity and brain volumes. Multiple linear regression analysis showed that the difference in VTA volume remained significant even after controlling for potential confounding variables such as smoking, alcohol, and substance use. In conclusion, these findings suggest a role of the mesolimbic dopaminergic pathway within the reward system in online gambling addiction. Although online gambling addiction shares common neurobiological mechanisms with traditional gambling disorder, it may also involve distinct features. Further neuroimaging studies are needed to better understand this condition. Keywords: Online gambling addiction, gambling disorder, reward system, ventral tegmental area, neuroimaging
Brain reward system and volumetric studies in online gambling disorder
Keywords: Psikiyatri