EXAMINATION OF HEALTHY LIFESTYLE BEHAVIORS OF AMATEUR FOOTBALLERS IN ELAZIĞ - AHMED, WRYA ABUBAKR (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışma Elazığ İlindeki Amatör Futbolcuların Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarının İncelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmanın evrenini Elazığ Amatör Spor Kulüpleri Federasyonunda 30 kulüpten oluşan toplam 1080 futbolcu oluşturmakta olup örneklemini ise farklı kulüplerden oluşan 16-30 yaşları arasında 432 futbolcu oluşturmaktadır. Futbolcuların Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışlarını belirlemek için Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği II kullanılmıştır. Verilerin analizi için ortalama, standart sapma analiz teknikleri kullanılmıştır. Farklılıkları belirlemek için Kruskal-Wallis H, Mann-Whitney U testi yapılmıştır. Elde edilen veriler istatistiksel olarak p<0.05 düzeyinde değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde SPSS 17.0 paket programı kullanılmıştır. Ölçekten alınabilecek maksimum puan 208 iken, elde edilen bulgular dahilinde futbolcuların SYBDO toplam puanı (141,9±14,85) olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların SYBDO alt boyutları puan ortalamalarına bakıldığında sağlık sorumluluğu 24,98±4,36, fiziksel aktivite 22,31±3,76, beslenme 23,79±3,77, manevi gelişim 25,03±4,49, kişilerarası ilişkiler 24,53±4,09, stres yönetimi 21,31±3,40 olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak amatör spor kulüplerindeki futbolcuların SYBD orta düzeyde bulunmuştur.

This study was conducted in order to analyze Healthy Lifestyle Behaviors of Amateur Footballers in Elazığ. The population of the study was constituted by 1080 footballers in total from 30 clubs under Elazığ Federation of Amateur Sport Clubs whereas the sample was represented by 432 footballers of ages of 16-30 from different clubs. In order to determine Healthy Lifestyle Behaviors of footballers, Healthy Lifestyle Behaviors Scale II was used. Mean, standard deviation analysis techniques were employed for data analysis. Kruskal-Wallis H, Mann-Whitney U test was applied for determining differences. The data obtained was evaluated statistically at the level of p<0.05. For analysis of the data, SPSS 17.0 was used. It was found that total HLSBS score of the footballers was (141,9±14,85) within the scope of findings, while maximum score to be achieved was 208. When average scores of HLSBS sub-dimensions of participants were considered, they were found to be 24,98±4,36 for responsibility for health, 22,31±3,76 for physical activity, 23,79±3,77 for nutrition, 25,03±4,49 for spiritual development, 24,53±4,09 for interpersonal relations, 21,31±3,40 for stress management. As a result, HLSB of footballers in amateur clubs were found to be of medium level.
Elazığ ilindeki amatör futbolcuların sağlıklı yaşam biçimi davranışlarının incelenmesi
Keywords: Spor