FEMUR İNTERTROKANTERİK KIRIKLARININ TEDAVİSİNDE KULLANILAN ÜÇ FARKLI TİP KİLİTLİ İNTRAMEDÜLLER ÇİVİ TESPİT YÖNTEMİNİN BİYOMEKANİK OLARAK KARŞILAŞTIRILMASI - YILMAZ, GENCAL (Fırat Üniveristesi, 2023)
Amaç: Çalışmamızda femur intertrokanterik kırığı oluşturulan ve 3 farklı tespit yöntemiyle tespit edilen yapay insan femurlarının biyomekanik olarak karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda PROFİN,A-PFN,İNTERTAN çivileri ile tespit yapılarak üç grup oluşturuldu ve her grupta beşer adet yapay insan femuru kullanıldı. Kesici motor yardımı ile evans-jensen tip 2 intertrokanterik femur kırık modeli oluşturuldu. Her piyes için 1 mm/dk hızla piyesler kırılana dek aksiyel yükleme uygulandı. Kırılma yükü, kırılma paterni ve kırılma yükünde deplasman miktarı not edildi. Bulgular: Ortalama kırılma yükü PROFİN grubunda 1701,24, ± 80,9N, A-PFN grubunda 1302,43±201 N, ve İNTERTAN grubunda 1071,62±106,48 N'du. Ortalama deplasman değerleri sırasıyla 32,12±8,8 mm, 30,13±11,85 mm ve 17,5±3,62 mm olarak not edildi. Tespit dayanıklılığı açısından anlamlı bir şekilde PROFİN grubu en dayanaklı iken 2. Sırada A-PFN grubu alırken aralarında en az dayanıma sahip grup İNTERTAN grubu oldu. Sonuç: Elde ettiğimiz veriler sonucunda intertrokanterik kırık modelinde PROFİN grubunun en dayanıklı, İNTERTAN grubunun ise diğerlerine göre daha az dayanıklılığına sahip olduğunu göstermiştir.

Aim: In our study, it was aimed to biomechanically compare artificial human femurs with femoral intertrochanteric fractures and fixed with 3 different fixation methods. Material and Method: In our study, fixation structures with PROFIN, A-PFN, INTERTAN nails formed three groups and each group consisted of five animal human femur conditions. Evans-jensen type 2 intertrochanteric femur fracture model was created with the help of a cutting motor. Axial loading values for each piece until the pieces break at a speed of 1 mm/min. Fracture load, filtration pattern and amount of rupture at leaching load were not measured. Results: The mean fracture load was 1701.24, ± 80.9 N in the PROFIN group, 1302.43±201 N in the A-PFN group, and 1071.62±106.48 N in the INTERTAN group. The mean displacement values were noted as 32.12±8.8 mm, 30.13±11.85 mm and 17.5±3.62 mm, respectively. Significantly, in terms of fixation strength, the PROFIN group was the most durable, while the A-PFN group took the second place, while the INTERTAN group had the least strength among them Conclusion: As a result of the data we have obtained, it has been shown that the PROFIN group has the most durability in the intertrochanteric fracture model, and the INTERTAN group has the least durability compared to the others.
Biomechanical comparison of three different types of locking intramedullar nail fixation methods used in the treatment of intertrocanteric fractures of the femur
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji