GİZLİ ISI DEPOLAMALI SICAK SULU KOLLEKTÖR SİSTEMİNDE ISIL VERİMİN İNCELENMESİ - KILIÇKAP, SİNEM (Fırat Üniveristesi, 2014)
Bu çalışmada, gizli ısı depolamalı sıcak su kollektör sisteminde ısıl verimin incelenmesi hedeflemiştir. Bu amaçla yapılan çalışmada sıcak su kollektörü ile birleştirilmiş gizli ısı depolamalı depo tasarlanmış, deneyler yapılarak sonuçlar yorumlanmıştır. Yapılan çalışmada, doğal taşınımla çalışan güneş kollektörleriyle birleştirilmiş yalıtımlı depo, standart FDM' li depo ve geliştirilmiş FDM' li deponun verimi incelenmiş ve birbirleriyle karşılaştırılması yapılmıştır. Gizli ısı depolamalı depolar içerisine belirli miktarda FDM konularak deneyler yapılmıştır ve sonuçları sunulmuştur. Işınım, sıcaklıklar, verim gibi değişik parametreler Temmuz-Kasım 2013 tarihleri içinde belirtilen günler için değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda en yüksek verim değerlerinin FDM' li geliştirilmiş depoda Temmuz ayı içerisinde saat 13.30 civarında elde edildiği belirlenmiştir.

In this study, the investigation of thermal efficiency aimed at the hot water collector system with latent heat store. For this aim; a latent heat store tank combined with hot water collector was designed. Some experiments were done and finally the results were discussed. In the study, The efficiencies of insulated tank, the standard PCM's tank and improved PCM's tank combined with natural convection solar collector was found out and compared to each other. The experiments are conducted by putting a certain amount PCM into the tank with latent heat store and results are presented. Various parameters such as radiation, temperatures and efficiency are evaluated for the days indicated between July-November 2013. As a result of this study, it has been found out that the highest efficiency is obtained by using improved PCM's tank at 1330 in July.
The investi?gation of thermal effi?ci?ency in a solar hot water collector system with latent heat store
Keywords: Mühendislik Bilimleri