$H_2O_2$ ile oksidatif strese uğratılmış farelerin toplam lipit ve yağ asitleri üzerine İzmir kekiği ve mısır püskülünün koruyucu etkisi - Yıldız, Uğur; Çelık, Sait (My University, 2002)
Bu çalışmada hidrojen peroksit verilerek oksidatif strese maruz bırakılmış fare dokularında mısır püskülü ve kekik suyunun total lipit ve yağ asidi seviyelerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla 25 adet erkek wistar fare; birinci grup kontrol, ikinci grup hidrojen peroksit, üçüncü grup kekik, dördüncü grup $H_2O_2$ + kekik ve beşinci grup mısır püskülü olmak üzere rasgele 5 gruba ayrılmıştır. Beyin, karaciğer ve kas dokularındaki total lipit miktarı, kontrol ve $H_2O_2$ + kekik grubuna göre $H_2O_2$ grubunda azalmıştır. Karaciğer ve kas dokularındaki total lipit miktarı kekik grubunda $H_2O_2$ + kekik grubuyla karşılaştırıldığında kısmen artma gözlenmiştir (p<0.05). Bütün dokularda kontrol ve mısır püskülü grupları arasında total lipit miktarı açısından istatistiksel bir fark gözlenmemiştir (p>0.05). Kontrol, $H_2O_2$ + kekik ve kekik gruplarıyla $H_2O_2$ grubu karşılaştırıldığında beyin, karaciğer ve kas dokularında palmitik, stearik ve toplam doymuş yağ asitleri seviyeleri $H_2O_2$ grubunda artarken, dokosaheksaenoik (22:6) ve toplam doymamış yağ asitleri seviyeleri ise azalmıştır. Bütün dokularda toplam doymamış yağ asit oranları kekik grubunda, $H_2O_2$ + kekik grubuna göre yüksek bulunmuştur. Aynı dokularda, kontrol ve mısır püskülü grupları arasında yağ asitleri seviyeleri açısından istatistiksel bir fark gözlenmemiştir.
Keywords: Biyoloji; Beslenme ve Diyetetik; Kimya; Tıbbi