ADLİ BİLİŞİM İNCELEMELERİNDE ÇİP ÜZERİNDE VERİ ELDE ETME YÖNTEMLERİNİN ANALİZİ - AVANOZ, TAHİRE (Fırat Üniveristesi, 2025)
Dijital çağda verilerin güvenli saklanması ve gerektiğinde bu verilere erişim sağlanması, adli bilişim incelemeleri için hayati bir öneme sahiptir. Bu verilerin zarar görmesi veya erişilemez hale gelmesi, adli süreçlerde delil elde edilmesini zorlaştırmakta ve kritik bilgi kayıplarına yol açmaktadır. Çalışma ile fiziksel olarak hasar gören ve erişilemez durumda olan veri depolama üniteleri içerisinde yer alan verilere çip sökme yöntemi ile ulaşılması amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk kısmında adli bilişim süreci ve türleri ve çip sökme yöntemlerine ilişkin daha önce ele alınmış akademik çalışmalar incelenerek literatür taraması yapılmıştır. Çalışmanın ikinci kısmında ise mobil cihaz, ssd, flash bellek ve hafıza kartları gibi birden fazla veri depolama ünitelerinin çip türleri belirlenerek bunlara uygun lehim istasyonları, sıcak hava istasyonları, mikroskoplar, duman emici cihaz, havya, antistatik bileklik, flax, ultrasonik temizleme cihazı ve PC3000 yazılımına ait veri kurtarma donanımları hazırlanarak bu donanımlar üzerinden çip içerisindeki verilere ulaşılmıştır. Bu çalışmanın sonucunda, veri kurtarma kavramı, veri kurtarma yöntemlerinin neler olduğu, mobil cihaz, hafıza kartları, ssd ve flash bellek gibi veri depolama ünitelerinin fiziksel yapıları ve iç bileşenleri açıklanarak sonrasında depolama ünitelerinin çip türlerine göre içerisindeki verilere ulaşılarak bu verilerin adli bilişim açısından analizi gerçekleştirilmiştir. Çalışma, dijital veri depolama ünitelerinde meydana gelen fiziksel hasar ve erişim sorunlarına rağmen, çip sökme yöntemi ve uygun teknik donanımlar kullanılarak verilerin başarıyla kurtarılabileceğini ve bu verilerin adli bilişim süreçlerinde güvenilir delil olarak kullanılabileceğini ortaya koyması bakımından büyük önem arz etmektedir. Anahtar Kelimeler: Adli Bilişim, Veri Kurtarma, Çip Türleri, Çip Sökme, Veri Depolama Üniteleri

In the digital age, securely storing data and accessing it when needed is crucial for forensic investigations. Damage to or inaccessibility of this data complicates obtaining evidence in judicial processes and leads to critical information loss. This study aims to access data within physically damaged and inaccessible storage units using the chip-off method. In the first part of the study, a literature review was conducted, examining previous academic research on forensic processes, types of investigations, and chipoff methods. In the second part, the chip types of various storage devices—including mobile devices, SSDs, flash drives, and memory cards—were identified. Suitable recovery tools such as soldering stations, hot air stations, microscopes, fume extractors, soldering irons, anti-static wristbands, flux, ultrasonic cleaning devices, and PC3000 software were prepared and used to access the data within the chips. As a result, the study explains the concept of data recovery, different recovery methods, and the physical structures and internal components of storage units like mobile devices, memory cards, SSDs, and flash drives. Data within these units were accessed according to chip types, and a forensic analysis of the recovered data was performed. This study is significant because it demonstrates that, despite physical damage and accessibility issues in digital storage units, data can be successfully recovered using the chip-off method and appropriate technical tools, enabling this data to be used as reliable evidence in forensic investigations. Keywords: Forensic Computing, Data Recovery, Chip Types, Chip-Off, Data Storage Units
Analysis of data acquisition methods from chips in digital forensics investigations
Keywords: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol; Mühendislik Bilimleri