RATLARDA YÜKSEK OSMOLARİTELİ SOLÜSYONLAR KULLANILARAK KİMYASAL KASTRASYONUN DEĞERLENDİRİLMESİ - AKIN, HASAN (Fırat Üniveristesi, 2023)
Çalışmamızda, yüksek osmolariteli solüsyonlarla kimyasal kısırlaştırma yönteminin rat modelinde araştırılması amaçlandı. Çalışmada, 64 Wistar albino erkek rat (350-450gr. 5-6 aylık) kullanıldı. Ratlar her grupta 8 rat kullanılarak 8 gruba ayrıldı. Kontrol grubuna işlem yapılmadı, 2. gruptaki hayvanlar cerrahi olarak kısırlaştırıldı, 3. gruba % 0.9'luk serum fizyolojik, 4. gruba %0.9'luk serum fizyolojik ile %10 kalsiyum klorür, 5. gruba % 20 mannitol, 6. gruba % 20 mannitol ile %10 kalsiyum klorür, 7. gruba %20 dekstroz, 8. gruba %20 dekstroz ile %10 kalsiyum klorür solüsyonları 0.1ml/100gr. dozda intratestiküler uygulandı. Androlojik bulgular kontrol grubuyla kıyaslandığında; 3, 5, 7. gruplarda sperm motilitesi ve sperm yoğunluğunda (p<0,001) önemli derecede farklılık olduğu, anormal spermatozoon oranında fark olmadığı anlaşıldı. Bu parametreler 2, 4, 6, 8. gruplarda sperm alınamadığından ölçüm yapılamadığı, epididimis ve sağ kauda da epididimis ağrılıklarının (p<0,05) düştüğü, testis, vezikula seminalis, prostat ağırlıklarının (p<0,001) ve gonadosomatik indeksin (p<0,001) önemli derecede düştüğü görüldü. Testosteron düzeyinde 3, 5, 7. gruplarda (p<0,0613) fark olmadığı, 2, 4, 6, 8. gruplarda ise testosteron seviyeleri tespit limitinin altında olduğundan ölçülemedi. Mikroskobik bulgular kontrol grubuyla kıyaslandığında; dejenere ve nekrotik tübüller toplam tübüllerin 3. grupta %5'ini, 5. grupta %10'unu oluşturduğu, 7. gruptaki bulguların 3. gruptan daha şiddetli olduğu, 4, 6, 8. gruplarda testis dokusunun tamamen nekroz olduğu, apoptik hücrelere tüm gruplarda rastlansa da bu gruplarda daha fazla olduğu görüldü. Sonuç olarak; kalsiyum klorür ile kombine grupların kimyasal kısırlaştırmada daha etkili olduğu, dekstroz ile kombine edilen kalsiyum klorür grubundan daha iyi sonuç alınacağı ve kalsiyum klorür dozunun düşürülebileceği kanaatine varıldı.

In our study was aimed to investigate the chemical sterilization method with high osmolarity solutions. In the study, 64 Wistar albino male rats (350-450gr. 5-6 months old) were used. The rats were divided into 8 groups using 8 rats in each group. The control group was not treated, the animals in the 2nd group were surgically castrated, 0.9% saline to the 3rd group, 0.9% saline and 10% calcium chloride to the 4th group, 20% mannitol to the 5th group, 20% mannitol and 10% calcium chloride to the 6th group, 20% dextrose to the 7th group, 20% dextrose and 10% calcium chloride to the 8th group, solutions 0.1ml/100gr. dose for each group, was administered intratesticularly. When the andrological findings were compared with the control group; It was unsderstood that there was a significant difference in sperm motility and sperm density (p<0.001) in groups 3, 5, 7, and there was no difference in the rate of abnormal spermatozoon. Since sperm could not be obtained in groups 2, 4, 6 and 8 of these parameters, it was seen that the epididymis and right cauda epididymis weights (p<0.05) decreased, testicle, vesicle seminalis, prostate weights (p<0.001) and gonadosomatic index (p<0.001) decreased significantly. There was no difference in testosterone levels (p<0.0613) in groups 3, 5, and 7, and as testosterone levels in groups 2, 4, 6 and 8 were below the detection limit, it could not be measured. When the microscopic findings were compared with the control group; It was observed that degenerate and necrotic tubules constituted 5% of the total tubules in the 3rd group and 10% in the 5th group, the findings in the 7th group were more severe than in the 3rd group, the testicular tissue was completely necrosis in the 4th, 6th and 8th groups, and although apoptic cells were found in all groups, they were more in 4th, 6th and 8th groups. After all; was concluded that the groups combined with calcium chloride were more effective in chemical sterilization, that the calcium chloride group combined with dextrose would have better results and that the calcium chloride dose could be reduced.
Evaluation of chemical castration using HİGH osmolarity solutions in rats
Keywords: Veteriner Hekimliği