TELEVİZYON VE SOSYAL MEDYADAKİ TEMSİLLER BAĞLAMINDA 'ŞÖHRET KÜLTÜRÜNÜN DEĞİŞİMİ - BAYRAM, MÜBERRA NESİBE (Fırat Üniveristesi, 2018)
Küreselleşmeyle birlikte medya, iletişim ve kültür anlamında gelişmeler yaşanmıştır. Kitle iletişim araçlarının çeşitlenmesi ve yeni medyanın ortaya çıkışı milenyum çağından itibaren dönüşümü getirmiştir. Dolayısıyla kadın, erkek, çocuk, genç, yaşlı farketmeksizin her meslekten her insanın şöhretleştirilmesi yayınlanan programlar, yapılan paylaşımlar, sosyal medya siteleri ve performans programları aracılığıyla hızlı ve kolay hale gelmiştir. Şöhretler kapitalleşmeyle birlikte toplumsal hayatta etkin ve özendirici bir rol üstlenmektedir. Bu bağlamda sadece şöhretler değil medya da toplumsal hayat ve şöhret üretiminde önemli bir unsur olarak görülmektedir. Geleneksel medyada içerik medya aracıları ve profesyoneller tarafından oluşturulurken, yeni medyada içerik üretimi bizzat kullanıcıları yani sıradan bireyler tarafından üretilmektedir. Günümüzde şöhret üretim mekanizması olarak sosyal medya sıradan insana, çok kısa sürede şöhret olabilme imkânı sunmaktadır. Şöhret olan sıradan insanlar toplumdaki diğer bireyler için de örnek oluşturmaktadır. Günümüzde sosyal medyanın etkisiyle şöhret sahibi olabilmenin geleneksel medyaya göre daha hızlı, daha kolay ve özellikle bir çaba gerektirmeden gerçekleştiği görülmektedir. Bu çalışma, kavram olarak şöhretin ve birey olarak şöhretli insanın ilkel dönemden, küreselleşme çağına kadar geçen süreçte hangi aşamalardan geçtiğini, hangi değerlere nasıl atfedildiğini ve kimleri temsil ettiğini örnekler çerçevesinde incelemektedir. Şöhret olgusunun geleneksel medyadan yeni medyaya uzanan dönüşümü araştırılmaktadır. Şöhret ile ilgili yapılan çalışmalara bakıldığında araştırmacılar şöhretin tarihsel gelişimini geleneksel medya üzerinden irdelemişlerdir. Yapılan bu çalışmada geleneksel medyada şöhretlerin birer yetenek sonucu meşhur oldukları görülmekte, şöhretin devamlılığı ve kalıcılığı için başarının sürdürülmesi gerekmektedir. Tüm bu süreç uzun zaman ve çabalar sonucu oluşmaktadır. Ancak yeni medyada şöhret olabilme süreci geleneksel medyada gereksinim duyulan unsurların tersine işlemektedir. Yapılan bu çalışma sonucunda geleneksel medyada şöhret olmuş kişilerin farklı kitle iletişim araçlarını kullanarak şöhretin devamlılığını sağladıkları görülmüştür. Bu durum edebiyattaki metinler arası geçişe benzemektedir. Yani medyalar arası geçiş ile ünlü kişiler farklı mecraları kullanarak şöhretin devamlılığını sağlamışlardır. Yeni medyada da aynı durumdan bahsetmek mümkün hale gelmiştir. Günümüzde bireylerin, sosyal medya veya diğer paylaşım siteleri üzerinden kazandıkları şöhreti devam ettirmek adına, sinema, radyo, televizyon gibi iletişim araçlarının en az birinde yer aldıkları görülmektedir. Geleneksel medyada bir kanal sahibi olmak zaman ve sermaye gerektiren bir meslek olurken, sosyal medyada paylaşım siteleri üzerinden bir kanal sahibi olmak anlık ve sermaye gerektirmeyen bir meslek haline geldiği görülmüştür. Öyle ki geleneksel medyadan yeni medyaya kadar geçen tarihsel süreçte yaşanan gelişmeler, Andy Warhol'un "Bir gün herkes 15 dakikalığına şöhret olacak" sözünü defalarca doğrulamış, hatta şöhret üretiminin günümüzde anlık olarak gerçekleşmesinin mümkün hale geldiği gözlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Şöhret, Sosyal Medya, Televizyon, Facebook, Twitter, Youtube

Along with globalization, developments in terms of media, communication and culture have been experienced. The diversification of mass media and the emergence of new media have brought about a transformation from the millennium age. Therefore, the reputation of every person from every profession, whether male, female, child, young or old, has become fast and easy through published programs, structured sharing, social media sites and performance programs. Fame, along with capitalization, plays an active and encouraging role in social life. In this context, not only fame but media is seen as an important element in the production of social life and fame. In traditional media, content is produced by media intermediaries and professionals, whereas in the new media content production is produced by the users themselves, that is ordinary individuals. Today, as a fame production mechanism, social media offers ordinary people the opportunity to become a celebrity in a very short period of time. Ordinary people with fame are examples for other individuals in society. Nowadays, it can be seen that being able to be a celebrity by the influence of social media is realized faster, easier and especially without any effort than traditional media. This study examines the stages in which the celebrity as a concept and the individual as a concept, from primitive era to the era of globalization, to what values they are attributed to, and to whom they represent. The transformation of fame from traditional to new media is being investigated. Given the fame studies, researchers have explored the historical development of fame through traditional media. In this work, it is seen that celebrities in the traditional media are famous as talents, and the success for celebrity and permanence must be maintained. This whole process is long time and the end result of the efforts. However, the process of becoming a celebrity in the new media is contrary to what is needed in the traditional media. As a result of this study, it has been seen that the people who are famous in the traditional media have provided the continuity of celebrity by using different mass media. This is similar to the passage between texts in literature. That is to say, the people who are famous for the passage between the media have used different circles to ensure the continuity of celebrity. It is now possible to talk about the same situation in the new media. It is seen that today, individuals are involved in at least one of the means of communication such as cinema, radio, television in order to maintain the reputation they earn through social media or other sharing sites. Having a channel in the traditional media has become a momentary and capital-free profession by having a channel through social media sharing sites while being a time and capital profession. So much so that the developments in the historical process from the traditional to the new media have been repeatedly confirmed by Andy Warhol, "One day everybody will be famous for 15 minutes", and even the production of fame has become possible nowadays. Key Words: Fame, Social Media, Television, Facebook, Twitter, Youtube
The change of the street culture in the context of television and social media reports
Keywords: İletişim Bilimleri