Fibrinli Pnömonili Oğlaklarda Mycoplasma Arginini ve Mannheimia Haemolytica Enfeksiyonu - Kızıl, Ömer; Yüksel, Hayati; Kızıl, Ömer (My University, 2016)
Bu çalışmanın amacı, solunum sistemi hastalığı belirtisi gösteren oğlaklardaki etiyolojiyi ortaya koymaktır. Bingöl ilindeki ölen oğlaklardan alınan örnekler çalışmanın materyalini oluşturmuştur. Ölen oğlakların nekropsileri Bingöl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı'ndagerçekleştirilmiştir. Histopatolojik incelemede fibrinli pnömoni bulguları gözlenmiştir. Ayrıca alınan kan, mide içeriği, bağırsak, böbrek, akciğer ve karaciğer parçaları laboratuvarda incelenmiştir. Bu örneklerde akciğer, böbrek ve karaciğer dokusunda mikoplazma pozitif saptanırken, Mannheimia haemolyticasadece akciğerlerde saptanmıştır. Mikoplazma tespit edildikten sonra sekanslama yaptırılmış ve etkenin DNA dizilimleri belirlenmiştir. Sonuç olarak, bildirilen araştırmadasolunum sistemi hastalığının nedeni olarak Mycoplasma argininive Mannheimia haemolyticasaptanmıştır.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Mikrobiyoloji; Veterinerlik