MEHMET ÂKİF ERSOY VE TEVFİK FİKRET'İN ŞİİRLERİNDEKİ TEMA KARŞILAŞTIRMASI - UNSU, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2018)
Türkiye'de yaşanan Batılılaşma süreci Tanzimat öncesi döneme dayanmaktadır. Meşrutiyet Dönemi'nden itibaren toplum hayatında kendini hissettirmeye başlayan bu kavram, Cumhuriyet Dönemi'nde resmen programa girmiştir. Tanzimat'tan önce başlayıp Cumhuriyet'e kadar süren ve günümüzde de hâlâ devam etmekte olan Batılılaşma, Türk toplumu için bir değişim sorunudur. Batılılaşma sürecinde özellikle Osmanlı'nın son dönemlerinde "yeni aydın tipi" topluma sunulmuştur. Batılılaşma süreci içerisinde idari, askeri, toplumsal alanda ve eğitim alanında pek yok yenileşme hareketine gidilmiştir. Bu süreçte, "Batılılaşmak" tek çözüm yolu olarak görülmüştür. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde içine düşülen sıkıntılı durumdan kurtulma arayışına girilmiş ve dönemin düşünce adamları "yeni aydın tipi" adı verilen bir kurtarıcı aramaya başlamışlardır. Tevfik Fikret'in "Haluk tipi" ve Mehmet Akif'in "Asım tipi" buna en güzel örnektir. Tanzimat döneminden Cumhuriyet yıllarına kadar geçen zamanda ortaya konulan metinler içinde dikkati çekmeyi başaran gelecek tasavvurları da bulunmaktadır. Birer bürokrat, aydın özelliği ve sorumluluğu da yüklenen yazarlar, toplumları için mükemmel bir gelecek tasavvur etmişlerdir. Sürecin içinde Tevfik Fikret ve Mehmet Akif gibi şairler bu özellikleri ile belirgin bir şekilde öne çıkarlar. Bu şairlerin birincisinde Hümanist ve ilerlemeci; ikincisinde modern ve İslami zihniyet, gelecek tasavvurunun temel yapısını oluşturur. İki şair de "bugün" ün kötü olduğu konusunda ortaktır; ama önerdikleri veya hayalini kurdukları gelecekler konusunda ayrılırlar. Fikret'in oğlu Haluk; Akif'in ise arkadaşının oğlu Asım üzerinden geleceği kurgulaması da ortak bir tavır olarak görülebilir. Şairler, "kötü olan bugün" ün içinde yaşamaktadırlar; "oğullar" ise mükemmel olan geleceği hem kuracaklar hem de onun birer üyesi olacaklardır. Fakat iki oğuldan beklenenler oldukça farklıdır.

The Westernization process taking place in Turkey is based on a pre-Tanzimat period. This concept of community life begins to make itself felt from the Second Constitutional Monarchy, it has officially entered the program in the Republic Period. The Republic began before the Tanzimat period, and today is still ongoing Westernization, change is a problem for Turkish society. Westernization process in the late Ottoman period, especially in the "new intellectual type" is available to the public. In the Westernization process in the administrative field, in the military field, there's not much in the social sphere and in education were made to the reform movement. In this process, "Westernization to" was seen as the only solution. Entered into a troubled situation deducting the quest to get rid of the last period of the Ottoman Empire and the period of thinkers "new intellectual type" have begun to look for a savior called. Tevfik Fikret "Haluk type" and Mehmet Akif "Asım type" is the best example. Text produced in the process extending the vision of the future of the Republic has attracted considerable attention from the Reformation. A bureaucrat, intellectual property and liability of the uploads authors have envisioned an excellent future for their communities. Poet Mehmet Akif like Tevfik Fikret and in the process put forward in a significant way with these properties. In the first of these poets humanist and progressive; modern and Islamic mentality in the second, constitute the basic structure of the vision of the future. Two poets of the "today" is common in the bad reputation; but they are divided about the future they establish the proposed or imagined. Haluk Fikret and Akif son of the future as can be seen through his son Asim friends devise a common position. Poets, "which is bad today," they live in; "Sons" and will establish the future which will be perfect as well as members of his one. But the two sons are quite different than expected.
Comparasion of theme at the Mehmet Âkif Ersoy and Tevfik Fikret's poems
Keywords: Türk Dili ve Edebiyatı