ALKALİ AKTİVE EDİLMİŞ HARÇ ÜRETİMİNDE KROM CÜRUFU VE ATIK MERMER TOZUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ - KESKİNKILINÇ, MERVE KOÇ (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada, beton üretiminde çimento kullanmak yerine çimento ile aynı incelikte öğütülmüş krom cürufu ve atık mermer tozu tercih edilerek 25, 60 ve 90°C sıcaklıklarında, alkalilerle aktive edilmiş beton üretim potansiyelinin araştırılması hedeflenmiştir. Alkali aktivatör olarak sodyum hidroksit (NaOH) (16, 18 ve 20 molarite değerlerinde) ve sodyum silikat (Na2SiO3) çözeltileri kullanılmıştır. Karışımlarda NaOH / Na2SiO3 oranı ön deneyler sonucunda belirlenerek, en yüksek basınç dayanımını veren oranlar çalışmanın geri kalan bölümünde tercih edilmiştir. Alkali aktivasyon için 25 oC, 60 oC ve 90 oC sıcaklıkları uygulanmıştır. 60 oC ve 90 oC aktivasyon sıcaklıkları 24 saat süreyle sürdürülmüştür. Çalışmada likit (NaOH+Na2SiO3) / bağlayıcı (cüruf+mermer tozu) oranı 0.40 olarak belirlenmiştir. Bu amaçla %10, %20 ve %30 oranlarında atık mermer tozu ikame edilerek farklı harç numuneleri hazırlanmıştır. Harç numuneleri için kıvam tayini ile priz başlama ve bitiş süreleri tayini deneyleri uygulanmıştır. Beton numuneler üzerinde ise her bir sıcaklık için basınç dayanımı, ultrases, kapilarite ve birim ağırlık deneyleri ve XRF, XRD ve SEM analizi yapılmıştır.

In this study, it is aimed to investigate the production potential of alkaline activated concrete at activation temperatures of 25, 60 and 90 ° C by preferring chrome slag and waste marble powder ground with the same fineness as cement instead of using cement in concrete production. Sodium hydroxide (NaOH) (16, 18 and 20 molarity values) and sodium silicate (Na2SiO3) solutions were used as alkali activator. The ratio of NaOH / Na2SiO3 in the mixtures was determined as a result of preliminary experiments and the ratios giving the highest compressive strength were preferred in the rest of the study. For alkali activation, temperatures of 25 oC, 60 oC and 90 oC were applied. The activation temperatures of 60 oC and 90 oC were maintained for 24 hours. In the study, the ratio of the liquid (NaOH+Na2SiO3)/ binder (slag + marble powder) was determined as 0.40. For this purpose, different mortar samples were prepared by substituting waste marble powder in ratios of 10%, 20% and 30%. For mortar samples, consistency determination and socket start and end time determination tests were performed. Concrete samples, compressive strength, ultrasound, capillarity and unit weight tests and XRF, XRD and SEM analysis were performed for each temperature.
Evaluation of ferrochrome slag and waste marble powder in alkali activated mortar production
Keywords: İnşaat Mühendisliği