Sol-Jel Yöntemiyle TiO2 ve HAP Kaplanan Ti6Al7Nb Alaşımının Mikroyapı ve Aşınma Davranışı - Tosun, Nihat; Kurmi, Saleh Zakar; Tosun, Gul (My University, 2020)
Bu çalışmada, implant olarak kullanılacak Ti6Al7Nb titanyum alaşımı üzerine sol-jel daldırma yöntemiyle farklıçözeltide bekletme sürelerinde (30, 60 ve 120 dak) yapılan kaplamaların mikroyapıları ve aşınma davranışlarıincelendi. Çalışmada, altlık malzemesi olarak Ti6Al7Nb alaşımı, kaplama malzemeleri olarak ise titanyumdioksit (TiO2) ve hidroksiapatit (HAP) kullanıldı. İki farklı kaplama yapılmış olup, birinci grup numunelersadece TiO2 ile kaplanırken, ikinci bir grup numuneler ise ilk önce TiO2 ile daha sonra HAP ile kaplandı.Kaplanan numunelerin mekanik özelliğinin tespit edilmesi amacıyla, çizilme testleri yapılarak aşınmadavranışları incelendi. Yapılan kaplamaların mikroyapı incelemeleri optik mikroskop ve SEM altında incelendi,katı hal elementel fraksiyonları EDX analizi ile belirlendi.
Keywords: Mühendislik; Biyotıp; Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test; Malzeme Bilimleri; Biyomalzemeler