Ferrokrom cürufu kullanımının bitümlü sıcak karışımların mekanik özelliklerine etkisi - Yılmaz, Mehmet; Kök, Baha Vural (My University, 2008)
Bu çalışmada ferrokrom cürufunun bitümlü sıcak karışımlarda agrega olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Bu amaçla ferrokrom cürufu hem kaba agrega olarak hem de karışımın bütün agregası olarak kullanılmıştır. Ayrıca styrene-butadiene-styrene (SBS) modifiyeli bitümlerin cüruf içeren bitümlü sıcak karışımlar üzerindeki etkileri de incelenmiştir. Karışım numuneleri üzerinde Marshall stabilite ve akma, indirekt çekme rijitlik modülü, sünme rijitliği ve indirekt çekme mukavemeti deneyleri uygulanmıştır. Sonuçta, kaba agrega olarak ferrokrom cürufu kullanılan karışımların bütün deneylerde en iyi sonucu verdiği, ferrokrom cürufunun bitümlü sıcak karışımlarda agrega malzemesi olarak kullanılabileceği belirlenmiştir. Ayrıca bitüm modifikasyonunda SBS kullanılması ile bitümlü sıcak karışımların performansının arttığı, ancak aynı yüksek sıcaklık performans derecesine sahip saf bağlayıcı ile SBS modifiyeli bağlayıcılarla hazırlanmış karışımların benzer performans sergilemediği tespit edilmiştir.

In this study the use of the ferrochromium slag as aggregate in hot mix asphalts was investigated. For this purpose the ferrochromium slag was used as both coarse aggregate and as total aggregate of the mixtures. Furthermore the effects of styrenebutadiene-styrene (SBS) modified binders on the mixtures including slag were investigated. The Marshall stability and flow, indirect tensile stiffness modulus, creep stiffness and indirect tensile strength tests were performed on the specimens. In conclusion it was determined that the mixtures including ferrochromium slag as coarse aggregate exhibited the best performance in all experiments and also it was determined that ferrochromium slag can be used as aggregate in hot mix asphalt. In addition, it was determined that the performance of hot mix asphalt increased by using SBS modified binders however the mixtures prepared with the neat and SBS modified binders that have the same high temperature performance grade did not exhibit similar performance.
The effect of using ferrochromium slag on mechanical properties of hot mix asphalt
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Ferrokrom cürufu; Bitümlü sıcak karışım; SBS; Stabilite; Rijitlik; Ferrochromium slag; Hot mix asphalt; Stability; Stiffness