REAKTİF MEZOTEL HİPERPLAZİSİ, MALİGN MEZOTELYOMA VE AKCİĞER ADENOKARSİNOMU AYIRICI TANISINDA GLUT-1 VE KOC'UN YERİ - ÜÇER, ÖZLEM (Fırat Üniveristesi, 2011)
Malign mezotelyoma, başta plevra olmak üzere serozal yüzeyleri döşeyen mezotel hücrelerinden gelişen, oldukça kötü seyirli primer malign tümördür. Malign mezotelyomanın çok çeşitli histolojik paternler gösterebilmesi ve sitomorfolojik özelliklerinin oldukça geniş olması nedeniyle, akciğer adenokarsinomları ve bazen benign mezotelyal proliferasyonlar ile ayırıcı tanı problemleri yaşanmaktadır. İmmünohistokimyasal inceleme bu ayrım için en yardımcı yöntemdir. Çalışmamızda reaktif mezotel hiperplazisi, malign mezotelyoma ve akciğer adenokarsinomu ayırıcı tanısında glikoz taşıyıcı izoform-1 (GLUT-1) ve K homolog zincir içeren protein (KOC) belirleyicilerinin taşıdığı değeri belirlemeyi amaçladık.Çalışmamız için Fırat Üniversitesi Hastanesi Patoloji Anabilim Dalı Laboratuvarı arşivinden 30 malign mezotelyoma, 30 akciğer adenokarsinomu ve 30 reaktif mezotel hiperplazisi örneği seçildi. Bu örneklere immünohistokimyasal olarak GLUT-1 ve KOC belirleyicileri uygulanarak ayırıcı tanıdaki yerleri incelendi.GLUT-1 ile malign mezotelyoma olgularının % 80'inin, adenokarsinom olgularının % 83.3'ünün ve reaktif mezotel hiperplazisi olgularının % 6.6'sının pozitiflik gösterdiği saptandı. KOC pozitifliği ise malign mezotelyoma olgularının% 83.3'ünde, akciğer adenokarsinomu olgularının % 76.6'sında ve reaktif mezotel hiperplazisi olgularının % 46.6'sında bulundu.GLUT-1'in boyanma yaygınlığı ve şiddeti açısından, malign mezotelyoma ve akciğer adenokarsinomu olguları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamazken, bu grupların reaktif mezotel hiperplazisi olgularıyla karşılaştırılmasındafarkın anlamlı olduğu görüldü. Aynı şekilde bu üç grup arasında KOC'un boyanma yaygınlığı ve şiddetikarşılaştırıldığında GLUT-1 ile benzer sonuçlar bulundu.Sonuç olarak; GLUT-1 ve KOC belirleyicilerinin, malign mezotelyoma ile akciğer adenokarsinomu ayrımında faydalı olmadığı, ancak reaktif mezotel hiperplazisinden, malign mezotelyoma ve akciğer adenokarsinomunun ayrımında büyük yarar sağlayabileceği kanısına varıldı.

Malignant mesothelioma is a primary malignant tumour, which develops from the mesothelial cells lining serosal surfaces, especially the pleura, and which has a very poor prognosis. As malignant mesothelioma may display a variety of histological patterns and has a wide spectrum of cytomorphologic characteristics, there may be problems in its differential diagnosis from lung adenocarcinomas and sometimes from benign mesothelial proliferations. Immunohistochemical examination is the most useful method in this distinction. In the present study, we aimed to determine the value of glucose transporter isoform-1 (GLUT-1) and K homology domain containing protein (KOC) markers in the differential diagnosis of reactive mesothelial hyperplasia, malignant mesothelioma and lung adenocarcinoma.The study included 30 samples of malignant mesothelioma, 30 samples of lung adenocarcinoma and 30 samples of reactive mesothelial hyperplasia selected from the archives of the Fırat University Hospital, Pathology Department Laboratory. The samples were applied GLUT-1 and KOC markers by immunohistochemistry and the place of these markers in differential diagnosis was examined.GLUT-1 was found positive in 80% of malignant mesothelioma cases, 83.3% of adenocarcinoma cases and 6.6% of reactive mesothelial hyperplasia cases. KOC was positive in 83.3% of malignant mesothelioma cases, 76.6% of adenocarcinoma cases and 46.6% of reactive mesothelial hyperplasia cases.There was no statistically significant difference between malignant mesothelioma and lung adenocarcinoma cases in terms of the prevalence and severity of staining with GLUT-1, whereas a significant difference was established when these groups were compared with reactive mesothelial hyperplasia cases. The results obtained from the comparison of groups with regard to the prevalence and severity of staining with KOC were similar to those obtained with GLUT-1.Consequently, it was concluded that GLUT-1 and KOC markers were not useful in the differentiation between malignant mesothelioma and lung adenocarcinomas, but could be quite useful in the distinction between reactive mesothelial hyperplasia on one hand and malignant mesothelioma and lung adenocarcinoma on the other.
Utility of GLUT-1 and KOC in differential diagnosis of reactive mesothelial hyperplasia, malignant mesothelioma and lung adenocarcinoma
Keywords: Patoloji