OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ (6-11 YAŞ) YENİ SOSYALLEŞME ARACI OLARAK İNTERNET - KAYMAZ, FUNDA (Fırat Üniveristesi, 2025)
Çocuklar doğdukları andan itibaren iletişim kurarak sosyalleşme süreci içine girerler. Eskiden bu süreç ev, okul, sokak vb. ortamlarda gerçekleşirken modernleşme, yüz yüze ilişkilerin zayıflaması ve teknolojinin gelişmesiyle birlikte internete erişimi sağlayan yeni iletişim ortamlarına taşınmıştır. İnternetin sınırsız, renkli ve canlı dünyası çocukların çokça ilgisini çekmiş bugün artık her çocuğun bir tablete, telefona, bilgisayara sahip olmasını sağlamıştır. İnternet yetişkin hayatının olduğu kadar çocukların hayatının da vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bireylerin sosyalleşmesi, insani nitelikler kazanması ve toplumun üyesi haline gelmesi oldukça önemlidir. Sosyalleşme aracı olarak internet ortamına bakıldığında alışılmışın dışında bir dünya söz konusudur. Kontrolün zayıf olduğu bu uçsuz bucaksız ortamlar, bir takım tereddütleri, tehlikeleri içinde barındırabilecek bir ortamdır. Yeni iletişim ortamlarında sosyalleşme, yetişkinlerde olduğu kadar çocuk sosyalleşmesi üzerinde de etkili olmaktadır. Bugün çocuklar, tek bir dokunuşla Türkiye'den Çin'e bağlanabilmekte ve sınırsız bir sosyal deneyime bütün tehlikeleriyle filtresiz ulaşabilmektedir. İşte tüm bu nedenlerle bu sınırsız dünyada sonsuz bir yolculuğa çıkan çocuklar, hangi ortamlarda hangi uygulamalarla, ne şekilde ve nelerin etkisiyle yetişkin hayatına hazırlanmakta ve sosyalleşme özelinde hangi deneyimlerle karşılaşmakta, hangi tehlikelere maruz bırakılmaktadır sorusundan yola çıkılarak okul çağı çocuklarının internetteki sosyalleşme durumları bu tez çalışmasında incelenmek istenmiştir. Tez kapsamında okul çağı olarak bilinen 6-11 yaş aralığındaki çocukların interneti kullanma düzeyleri ve amaçları belirlenmeye çalışılarak daha önce ayrı ayrı çalışılmış olan iletişim, oyun bağımlılığı, şiddet, sosyal medya, aile, okul, tüketim, alışveriş, reklam ve YouTube videolarını da kapsar şekilde tam bir sosyalizasyon süreci olarak konu değerlendirilmeye çalışılmıştır. Tez çalışmasında yer alacak olan arama motoru ve sosyalleşme, sosyal medya ve sosyalleşme, dijital oyunlar ve sosyalleşme, YouTube videoları ve sosyalleşme, internet reklamları, internette alışveriş ve sosyalleşme, çevrim içi görüşmeler ve sosyalleşme başlıkları kapsamı belirlerken internete bağlı olarak incelenen şiddet, tüketim, bağımlılık gibi olgular da tez kapsamında incelenmektedir. Yukarıda verilen alanların çocuk sosyalleşmesi üzerindeki etkileri anket uygulanarak ve gözlem yapılarak değerlendirilmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Dijitalleşme, İnternet, Kimlik, Sosyalleşme.

Children enter into the socialization process by communicating from the moment they are born. In the past, this process took place at home, school, street, etc. While it used to take place in environments, with modernization, the weakening of face-to-face relationships and the development of technology, it has moved to new communication environments that provide access to the internet. The unlimited, colorful and lively world of the internet has attracted a lot of attention from children and today, every child has a tablet, a phone or a computer. The internet has become an indispensable part Of children's lives as well as adult life. It is very important for individuals to socialize, gain human qualities and become members of society. When we look at the internet environment as a means of socialization, there is an extraordinary world. These vast environments where control is weak are an environment that may contain some hesitations and dangers. Socialization in new communication environment is as effective on child socialization as it is on adults. Today, children can connect from Turkey to China with a single touch and have access to an unlimited social experience, unfiltered by all its dangers. For all these reasons, children who embark on an endless journey in this unlimited world are being prepared for adult life in which environments, with what practices, in what way and under what influence, and what experiences they encounter in terms of socialization and what dangers they are exposed to. The socialization situation of school-age children on the internet will be examined in this thesis study. requested. Within the scope of the thesis, the levels and purposes of children between the ages of 6-11, known as school age, using the internet were tried to be determined and the subject was tried to be evaluated as a complete socialization process, including communication, game addiction, violence, social media, family, school, consumption, shopping, advertising and YouTube videos, which have been studied separately before. While the titles of search engine and socialization, social media and socialization, digital games and socialization, YouTube videos and socialization, internet advertisements, online shopping and socialization, online interviews and socialization determine the scope of the thesis, phenomena such as violence, consumption and addiction that are examined in relation to the internet are also examined within the scope of the thesis. The effects of the above-mentioned areas on children's socialization were tried to be evaluated by applying a questionnaire and making observations. Key Words: Child, Digitalization, Internet, Identity, Socialization.
The internet as the new socialization tool for school-age children (Age children 6-11)
Keywords: Sosyoloji