ABDÜLHAK HÂMİD’İN DİLİNDEN ALT-KÜLTÜR ELEŞTİRİSİ - Ayaz, Hayrettin (My University, 2008)
Sanatçının, çağının tanığı olduğu görüşü genelde kabul gören bir önermedir. Daha çok roman ve hikâye gibi anlatı türü yazarları için geçerli olan bu görüş, bazen toplum meselelerini şiirine taşıyan şairler için de düşünülebilir. Abdülhak Hâmit’in “Sokaklarımızda” adlı şiiri de yazıldığı döneme tanıklık eden bir mahiyet taşıyor. Şiir, okuru 1920’li yılların İstanbul’una bir yolculuğa çıkartıyor. Savaş ve işgal sonrasında bu kentteki toplum düzeninde görülen kimi alt-üst oluşlar şair (Hâmit)i rahatsız eder. Belediyenin yetki ve sorumluluğuna giren meselelerden ötürü dönemin şehremini (belediye başkanı) Dr. Emin Erkul’a hitaben yazılan bu şiir, cemiyet meselelerine mesafeli bir edebi türe konu olması bakımından dikkate şayandır.
Keywords: Kültürel Çalışmalar