BETONARME BİNALARDA ÇERÇEVE SÜREKSİZLİĞİNİN DEPREM PERFORMANSINA ETKİSİNİN DOĞRUSAL OLMAYAN ANALİZLERLE DEĞERLENDİRİLMESİ - İnce, Ozan; Çakıl, Burak; İnce, Elif Gökçe; Atar, Muhammed (My University, 2025)
Depremler, yapılar üzerinde oluşturdukları etkilerle mühendislik tasarımlarının sınırlarını zorlayan doğal olaylardır. 2023 Kahramanmaraş depremleri, yıkıcı sonuçlarıyla yapı stokunun sismik güvenliğinin ve mevcut tasarım yaklaşımlarının yeniden değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymuştur. Betonarme binalarda çerçeve sürekliliği, yapısal dayanım ve deprem performansı açısından kritik bir öneme sahiptir. Bu çalışmada, betonarme binalarda karşılaşılan çerçeve süreksizliğinin yapının performansı üzerindeki etkileri doğrusal olmayan analiz yöntemleriyle incelenmiştir. Çalışma kapsamında, üç düzenli betonarme bina tasarlanmış ve bu binalar, çerçeve süreksizliği içerecek şekilde yeniden modellenmiştir. Her iki bina türü, doğrusal olmayan itme analizi yöntemiyle analiz edilmiş; elde edilen kapasite eğrileri karşılaştırılarak çerçeve süreksizliğinin etkileri değerlendirilmiştir. Analiz sonuçları, çerçeve sürekliliğinin yapı performansı üzerindeki olumsuz etkisini ortaya koymaktadır.
Keywords: Betonarme; doğrusal olmayan analiz; çerçeve süreksizliği; statik itme