ATOM TRANSFER RADİKAL POLİMERİZASYONU YOLUYLA BAZI VİNİL POLİMERLERİ ÜZERİNDE AŞILAMA ÇALIŞMALARI - SEVEN, PINAR (Fırat Üniveristesi, 2009)
Bu çalışmada, poli(stiren-ko-klormetilstiren%5), p(St-ko-KMS%5) kopolimeri ve PVC dietanolaminle ayrı ayrı modifiye edilerek poli[stiren-ko-p-bis(2-hidroksietilamino)metilstiren], P(St-ko-DEAS%5) ve poli(vinilklorür-ko-dietanolaminovinil), P(VCl-ko-VİDE%4) kopolimerleri sentezlendi. Bu kopolimerlerdeki ?OH uçlarının ?-bromizobütiril bromür ile açillenmesiyle atom transfer radikal polimerizasyonu (ATRP) için iki kollu poli{Stiren-ko-p-bis[2-(2-brom izobütiroksi)etil]aminometilstiren%5},P(St-ko-D-i-BBS%5) ve poli[vinilklorür-co-bis(2-brom-2-metilpropanoato etil) aminovinil)%4], P(VCl-ko-BMAV%4) makrobaşlatıcıları elde edildi.Poli{Stiren-ko-p-bis[2-(2-brom izobütiroksi)etil]aminometilstiren%5},P(St-ko-D-i-BBS%5) ve Poli[vinilklorür-ko-bis(2-brom-2-metilpropanoatoetil)aminovinil)%4] P(VCl-ko-BMAV%4) makrobaşlatıcıları kullanılarak 110°C'de CuBr/bpy katalizörlüğünde P(St-ko-D-i-BBS%5) ile izobornilakrilatın bir seri graft kopolimeri, P(VCl-ko-BMAV%4) ile de metilmetakrilat (MMA) ve stirenin (St) bir seri graft kopolimerleri hazırlandı.Bu çalışmada ayrıca, stiren ile 3,5-bis(2-klor-2-asetoksifenil)metakrilat monomerinin radikalik polimerizasyonu ile Poli{stiren-ko-[3,5-bis(2-klor-2-asetoksifenil)metakrilat]}, P(St-ko-KAFMA%4) makrobaşlatıcısı elde edildi. İzobornilmetakrilat ve n-bütilmetakrilatın graft kopolimerleri 110°C'de CuBr/bpy katalizörlüğünde ATRP metoduyla sentezlendi.Sentezlenen bütün makrobaşlatıcı ve graft kopolimerlerin yapısı IR ve IH-NMR teknikleriyle karakterize edildi. Bütün kopolimerlerin termal kararlılıkları TGA eğrileri alınarak incelendi. Kopolimerlerin DSC eğrileri alınarak camsı geçiş sıcaklıkları (Tg) belirlendi. P(St-ko-D-i-BBS%5) makrobaşlatıcısı ile sentezlenen polimerlerin dielektrik sabitleri 100 Hz'de oda sıcaklığında ölçüldü. P(VCl-ko-BMAV%4) makrobaşlatıcısı ve MMA ile hazırlanan graft kopolimerin oda sıcaklığında frekansa karşı dielektrik davranışları incelendi. Ayrıca polimerlerin sıcaklığa karşı da dielektrik davranışları incelendi.ANAHTAR KELİMELER: Graft kopolimerizasyon; Termal özellikler; Dielektrik özellikler; ATRP; izobornilakrilat; izobornilmetakrilat; Etilmetakrilat; Stiren; n-Bütilmetakrilat; PVC.

In this study, poly[styrene-co-p-bis(2-dihydroxyethyl)amino methyl styrene] and poly[vinylchlored-co-2,2?-(vinylimino)diethanol%4] copolymers were synthesized by modificatin of poly(styrene-co-p-chloromethylstyrene) and PVC with diethanolamin. Poly{styrene-co-p-bis[2-(2-bromoisobutiroxy)etil]amino methyl styrene}, p(St-ko-D-i-BBS%5) and poly[vinylchloride-co-bis(2-bromo-2-methylpropanoatoethyl)aminovinyl%4],p(VCl-ko-BMAV%4) as two armed macroinitiator were prepared by acylation of ?OH groups in above two copolymers with ?-bromoisobutirylbromide. A series of grafting studies with isobornylacrylate was carried out in the presence of the poly{styrene-co-p-bis[2-(2-bromoisobutiroxy)etil]amino methil styrene}, p(St-ko-D-i-BBS%5) and the catalyst CuBr/2,20-bipyridyne(bpy) at 110 °C and grafting studies with methylmethacrylate and styrene was carried out in the presence of the poly[vinylchloride-co-bis(2-bromo-2-methylpropanoatoethyl)aminovinyl%4],p(VCl-ko-BMAV%4) at same conditions.In this study, in addition to, poli{styrene-co-[3,5-bis(2-chloro-2-acetoxyphenyl)metakrilat]}, p(St-co-CAPMA%4) macroinitiator prepared of styrene with 3,5-bis(2-chloro-2-acetoxyphenyl)methacrylate monomers from free radical polymerization. A series of grafting studies with isobornylmethacrylate and n-buthylmethacrylate was carried out in the presence of the p(St-co-CAPMA%4) the catalyst CuBr/2,20-bipyridyne(bpy) at 110 °C.All the polymers were structurally characterized by FTIR and 1H-NMR spectra. The thermally stability and glass-transition temperature of all the graft copolymers determined by TGA and DSC curves. The dielectric feature of all the polymers were measured at 1 kHz at room temperature The dielectric features of p(VCl-ko-BMAV%4) and graft copolymer preparing with MMA, against the frequency in the room temperature was examined. Dielectric constant of macroinitiator was calculated as 4.76 in 100 Hz. And dielectric features of the polymers against the temperature was examined.KEYWORDS: Graft copolymerization; Thermal properties; Dielectric properties; ATRP; Isobornylacrylate; Ethylmethacrylate; Isobornylmethacrylate, n-buthylmethacrylate; PVC.
The grafting studies on some vinyl polymers via atom transfer radical polymerization
Keywords: Polimer Bilim ve Teknolojisi; Kimya