İSLAM HUKUKUNDA HADLERDE GÖZETİLEN MASLAHATLAR - ÇALIŞKAN, KADRİYE (Fırat Üniveristesi, 2003)
ISLAM HUKUKUNDA HADLERDE GÖZETİLEN MASLAHATLAR ÖZET Bu çalışma, İslâm Ceza Hukuku sahasında kişi ve toplum hukukunu yakından ilgilendiren, Kitap ve Sünnet metinleriyle meşru kılınan had suçlarına karşı öngörülen cezaları ve bu cezaların konulusunda gözetilen amaç ve faydaları araştırmak üzere gerçekleştirildi. Cezaların hakimin takdirine bağlı olarak değiştirme yoluna gidilememesi, kölelik, hastalık, hamilelik ve özür gibi bazı hallerde hafifletilmeye gidilse de yerlerine alternatiflerinin konulamaması ve bütün için parçanın (toplum için ferdin) feda edilmesi, bu cezaların, toplumsal yapıyı bozulma ve kötülüklerden koruma amacına yönelik olan uygulamalar olduğunu göstermiştir. İlâhi kaynaklı İslâm Hukukunun insan tabiatının suça meyledebileceği ve zafiyetlerini bilmesi, Hz. Peygamber' in (sav) kişilerden cezaların mümkün mertebe kaldırılması konusundaki talepleri, bu hukuk sisteminin incelik ve insana merhamet yönünü göstermesi bakımından kayda değerdir. Anahtar Kelimeler: İslâm Hukuku, zina, iffete iftira, içki içme, hırsızlık, isyan, yol kesme ve eşkıyalık, maslahat. THE PROFITS ARE 'HAD CRIMES' IN ISLAMIC LAW ABSTRACT This study about "had" crimes brings to light the aims and benefits of the laws which closely interests the lives of individuals and society and the field of Islamic Criminal Law and which are legalized by Quran and Sunna writings. Not allowing the judges to change the punishmentsaccording to their judical discretion; although diminishing the punishments on conditions such as slavery, illness, pregnancy and disability not replacing them with alternatives; and sacrificing part for whole (individual for society) show that these punishments are applications which aimed at protecting the society from corruption and evil. The fact that, The Islamic Law which has heawenly source recognizes a tendency for comitting crime and weaknesses in human nature, wishes of Mohammed The Prophet, from individuals to abolish the punishments as for as they can are worth T-C^rOKSEKOgRETJUf KlfööLö

ISLAM HUKUKUNDA HADLERDE GÖZETİLEN MASLAHATLAR ÖZET Bu çalışma, İslâm Ceza Hukuku sahasında kişi ve toplum hukukunu yakından ilgilendiren, Kitap ve Sünnet metinleriyle meşru kılınan had suçlarına karşı öngörülen cezaları ve bu cezaların konulusunda gözetilen amaç ve faydaları araştırmak üzere gerçekleştirildi. Cezaların hakimin takdirine bağlı olarak değiştirme yoluna gidilememesi, kölelik, hastalık, hamilelik ve özür gibi bazı hallerde hafifletilmeye gidilse de yerlerine alternatiflerinin konulamaması ve bütün için parçanın (toplum için ferdin) feda edilmesi, bu cezaların, toplumsal yapıyı bozulma ve kötülüklerden koruma amacına yönelik olan uygulamalar olduğunu göstermiştir. İlâhi kaynaklı İslâm Hukukunun insan tabiatının suça meyledebileceği ve zafiyetlerini bilmesi, Hz. Peygamber' in (sav) kişilerden cezaların mümkün mertebe kaldırılması konusundaki talepleri, bu hukuk sisteminin incelik ve insana merhamet yönünü göstermesi bakımından kayda değerdir. Anahtar Kelimeler: İslâm Hukuku, zina, iffete iftira, içki içme, hırsızlık, isyan, yol kesme ve eşkıyalık, maslahat. THE PROFITS ARE 'HAD CRIMES' IN ISLAMIC LAW ABSTRACT This study about "had" crimes brings to light the aims and benefits of the laws which closely interests the lives of individuals and society and the field of Islamic Criminal Law and which are legalized by Quran and Sunna writings. Not allowing the judges to change the punishmentsaccording to their judical discretion; although diminishing the punishments on conditions such as slavery, illness, pregnancy and disability not replacing them with alternatives; and sacrificing part for whole (individual for society) show that these punishments are applications which aimed at protecting the society from corruption and evil. The fact that, The Islamic Law which has heawenly source recognizes a tendency for comitting crime and weaknesses in human nature, wishes of Mohammed The Prophet, from individuals to abolish the punishments as for as they can are worth T-C^rOKSEKOgRETJUf KlfööLöII considering on the point of showing the mercy for humanbeings and delicacy of the law system. Key Words: Islamic Criminal Law, adultery, slander to chestity, drinking alchohol, theft, rebellion, banditry, profit.
The Profits are had crimes in Islamic Law
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Din; Religion; Hukuk; Law