Yabancı marka sigara tütünlerinde düşük seviyeli $\\propto$-radyoaktivitesinin belirlenmesi - Dogru, Mahmut; Kumral, H. Mahmut; Külahcı, Fatih; Canbazoğlu, Cumhur; Baykara, Oktay (My University, 1999)
Bu çalışmada, ülkemizde yaygın olarak tüketilen 24 adet yabancı marka sigara tütünündeki düşük seviyeli alfa radyoaktivitesi belirlenmiştir. Alfa radyoaktivitesi, 210Pb'dan gelen düşük enerjili (61 keV) beta parçacıklarının sayılmasıyla dolaylı olarak belirlenmiştir. Sayım sisteminde, algılayıcı olarak beta parçacıklarına karşı duyarlılığı arttırılmış BP4 plastik sintilatörü, sayıcı olarak ise SR8 kullanılmıştır. Yapılan inceleme sonucunda düşük seviyeli alfa radyoaktivitesinin; 8 adet sigara tütününde background (taban sayımı) seviyesinde, diğer 16 örnekte ise 4-22 mBq/g aralığında olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Fizik; Nükleer