BAŞLANGIÇTAN MEDRESELERE KADAR EĞİTİM-ÖĞRETİM VE MEKÂN ANLAYIŞLARININ DİN EĞİTİMİ AÇISINDAN ANALİZİ - Kızılabdullah, Yıldız (Fırat University, 2012)
Eğitim tarihi denilince, eğitimin başladığı ve devam ettiği tarihi süreç, bu süreçte yer alan eğitim kurumları ve eğitimciler ile onların eserleri akla gelmektedir. Bu makale, zikredilen bu süreci ortaya koymaya çalışmıştır. Bu çerçevede, İslam Eğitim Tarihinin ilk dönemi olarak kabul edilebilecek olan Hz. Peygamber döneminden medreselere kadar din eğitiminin geçirmiş olduğu süreç bu makalenin konusunu oluşturmaktadır. Bu süreçte, öncelikle Mekke ve Medine dönemi eğitim anlayışı ele alınmış, daha sonra medreselere kadar eğitim kurumları incelenmiştir. Ayrıca, ilk dönemde eğitim ile ilgili yazılan ve bugün din eğitimi klasikleri olarak adlandırılan eserlere ve o eserlerin yazarlarına değinilmiş, eserler din eğitimi açısından analize tabi tutulmuştur.
From Beginning to Madrasah, Analyzing of Education, Instruction and Institutions in View of Religious Education
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları