İNSÜLİNE BAĞIMLI DİABETES MELLİTUSLU HASTALARDA STANDART VE YÜKSEK FREKANS ODYOMETRİ SONUÇLARI - ÇETİNKAYA, TUFAN (Fırat Üniveristesi, 2000)
I.ÖZET Diabetes mellitusun kan şekerinin yükselmesinden ibaret basit bir metabolizma hastalığı olmadığı, özellikle son yıllardaki geniş kapsamlı çalışmalar sayesinde iyice anlaşılmıştır. Epidemiyolojik çalışmalar, bu hastalığın insidansının henüz tam olarak anlayamadığımız nedenlerle son üç-dört dekatta katlanarak arttığını göstermektedir. Birçok sistemi olumsuz yönde etkileyen bu metabolizma bozukluğunun işitme sistemi üzerine de birtakım olumsuz etkileri olabileceği hipotezinden yola çıkarak bir çok araştırma yapılmıştır. Diabetes mellitusun işitme fonksiyonu üzerine olan etkilerini araştıran çalışmalar 250-8000 Hz arası standart test frekanslarını incelemekte ve birbirleriyle çelişkili sonuçlar vermektedir. Bu çalışma, diabetin işitme eşikleri üzerine olan etkilerini, yüksek frekansları da içerecek biçimde geniş bir frekans aralığında araştırmak amacıyla yapılmıştır. Bu çalışmada, yaşları 24-60 arasında değişen (ortalama 41.5) 64 İnsüline Bağımlı Diabetes Mellitus hastasının 250-16000 Hz aralığında 11 frekanstaki işitme eşikleri değerlendirilmiş ve sonuçlar yaş ve cinsiyet bakımından çalışma grubuna uygun 30 kişilik kontrol grubu değerleriyle karşılaştırılmıştır. Diabetiklerin hastalık süreleri ortalaması 17 ± 6 yıl, açlık kan şekeri ortalaması, ise 9.9 ± 4.1 mmol/L (kontrollerde 4.8±1.8 mmol/L) idi. Glikoze hemoglobin Aic düzeyi diabetiklerde % 8.4 ± % 2.1 ve kontrollerde % 4.8 ± % 1.5 olarak bulunmuştur. Otuzaltı hastada (% 56) komplikasyon saptanmıştır. Testlerde Interacoustics Clinical Audiometer Model AC40, Interacoustics Impedance Audiometer AZ7, Interacoustics XYT Recorder Model AG3, Telephonies yastıkcıklar içine yerleştirilmiş TDH 39 kulaklık ve yüksek frekanslar için KOSSHV/PRO dijital kulaklık ve EAR B-71 kemik vibratörü kulaklık kullanılmıştır. İstatistiksel analizler, Stat View 512+TM programı ile ve Student's t-test, tek yönlü varyans analizi ve Tukey's HSD test uygulanarak yapılmıştır. Verilerimiz,- İnsüline Bağımlı Diabetes Mellitus'un tüm frekansları ilgilendiren, özellikle yüksek frekanslarda belirgin olan, ancak diğer frekansları da önemli ölçüde etkileyen sensorinöral tipte işitme kaybına yol açtığını göstermektedir. Etkilenme daha yüksek frekaslara doğru daha da belirgin bir durum almaktadır. Hastalığın ilk beş yılında işitme kaybı gelişmekte, ancak hastalık süresi ilerledikçe işitme eşikleri giderek yükselmeğe devam etmektedir. 1Komplikasyon gelişmiş olan hastaların işitme eşikleri, komplikasyon gelişmemiş diabetiklerin ve kontrollerin işitme eşiklerinden daha yüksek bulunmuştur. Komplikasyonlu diabetiklerde gözlenen bu etkilenme yüksek frekanslarda daha belirgindi.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kulak Burun ve Boğaz; Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)