KOVANCILAR VE PALU'NUN KÜLTÜR VARLIKLARI - CAN, SELVİ (Fırat Üniveristesi, 2025)
KOVANCILAR VE PALU'NUN KÜLTÜR VARLIKLARI Selvi CAN Yüksek Lisans Tezi FIRAT ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimleri Enstitüsü Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı Ocak 2025, Sayfa; XVII+288 Elazığ iline bağlı olan Kovancılar, il merkezine yaklaşık 67 km uzaklıktadır. 1988 yılında ilçe statüsüne kavuşmuştur. Kovancıların yerleşim yeri olması 1935 yılına dayanmaktadır. Bu sebeple Kovancıların tarihine doğrudan ışık tutan kaynaklar bulunmamaktadır. Kovancılar ilçesinin tarihi yeni olmakla beraber bölge oldukça köklü bir tarihe sahiptir. Bu nedenle Kovancıların tarihini eskiden bağlı olduğu Palu'nun tarihiyle değerlendirmek gerekir. Palu Sümerlerden Osmanlılara kadar uzanan farklı medeniyetlerin yaşam yerlerinden biri olmuştur. Çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmış olan Kovancılar ve Palu, farklı etnik grupların bir arada yaşadığı bölge olmasından dolayı günümüzde birçok tarihi kültür varlığını içerisinde barındırmaktadır. Bu kültür varlıkları içerisinde dini ve sivil yapılar önem arz etmektedir. Teze konu olan kültür varlıklarından bir kısmı günümüze ulaşabilmiş bir kısmı ise iklim ve insan eliyle yapılan tahribatlardan dolayı yıkılmış veya yıkılmaya yüz tutmuş kalıntılar halinde mevcuttur. Bu tez çalışmasında Kovancılar ve Palu sınırları içerisinde tespit edilen kültür varlıklarının mimari özellikleri, kullanılan malzeme ve süsleme unsurları incelenmiş ve bu yapıların varlıkları belgelenmeye çalışılmıştır. Anahtar Kelimeler: Kovancılar, Palu, Kültür Varlıkları, Höyük, Cami, Kilise, Hamam, Çeşme, Konak, Köprü, zaviye
Kovancılar and Palu's cultural assets
Keywords: Sanat Tarihi