TEKNOLOJİK PEDAGOJİK ALAN BİLGİSİ (TPAB) TEMELLİ HARMANLANMIŞ ÖĞRENME ORTAMININ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ TEMEL ASTRONOMİ KONULARINDAKİ TPAB VE SINIF İÇİ UYGULAMALARINA ETKİSİ - KILIÇ, AYGÜN (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu araştırmanın amacı, Teknolojik Pedagojik Alan Bilgisi (TPAB) temelli harmanlanmış öğrenme ortamına göre işlenen Özel Öğretim Yöntemleri-II ve Okul Deneyimi derslerinin, Fen Bilgisi (FB) öğretmen adaylarının temel astronomi konularına (Ay ve Güneş tutulması, gece ve gündüz oluşumu, Ay'ın evreleri, mevsimlerin oluşumu ve gök cisimleri) ilişkin TPAB ve sınıf içi uygulamaları üzerine etkisini araştırmaktır. Araştırmaya 2013–2014 öğretim yılı İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği programı 4. sınıfta öğrenim gören öğretmen adaylarından rastgele seçilen 37 (31 Kız ve 6 Erkek) FB öğretmen adayı katılmıştır. TPAB'ın "Dönüştürücü modeli" esas alınarak tasarlanan harmanlanmış öğrenme ortamı, yüz yüze ve çevrimiçi öğrenme ortamlarının güçlü yönlerinin bir araya getirildiği ve sınıf içi-dışı öğretim uygulamaları ile desteklenen dinamik bir süreç şeklinde oluşturulmuştur. Bu doğrultuda, yüz yüze öğrenme ortamı tartışmaya dayalı olarak yürütülürken, çevrimiçi öğrenme ortamı ise, "Moodle Öğrenme Yönetim Sistemi", "Sanal Sınıf", "Elektronik Portfolyo" ve "Yansıtıcı Öğretimsel Blog Sayfası" olmak üzere dört çevrimiçi sistemden oluşturulmuştur. FB öğretmen adaylarının TPAB'larını belirlemek için bireysel yarı-yapılandırılmış mülakatlar ve ders planı hazırlama metodu; sınıf içi uygulamaları için sınıf içi gözlem notları, ders video kayıtları ve sınıf içi gözlem ölçekleri veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Tek grup ön test-son test deneysel desenli bu araştırmada, TPAB ve sınıf içi uygulamalar için veri toplama süreci 2013-2014 öğretim yılı güz döneminin başında ve sonunda olmak üzere iki kez gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada elde edilen bulgulara göre, araştırmaya katılan FB öğretmen adaylarının tüm temel astronomi konuları kapsamındaki TPAB ve sınıf içi uygulamalarına ilişkin ön ve son testler arasında son test sonuçları lehine istatistiksel olarak anlamlı bir değişimin olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlara dayalı olarak, TPAB temelli harmanlanmış öğrenme ortamının FB öğretmen adaylarının temel astronomi konuları kapsamındaki TPAB ve sınıf içi uygulamalarının gelişiminde önemli bir etkiye sahip olduğu görülmektedir.

The purpose of this study is to investigate the effect of Special Teaching Methods II and the School Experience courses carried out according to the Technological Pedagogical Content Knowledge (TPACK) based blended learning environment on pre-service science teachers' (PSTs') TPACK and classroom practices involving the topics of basic astronomy (Lunar and Solar eclipses, day and night, Moon phases, seasons and celestial bodies). This study was carried out upon 37 (31 females and 6 males) 4th grade PSTs who are randomly selected in the Department of Science Education Program in Faculty of Education during 2013-2014 academic year. Blended learning environment designed on the transformative model of TPACK was integrated by considering the power sides of face to face and online learning environment and then this was supported with in and out of class teaching practices. In this context, face-to-face courses were carried out based on the discussion. The online learning environment was constituted of four online systems which are "Moodle Learning Management System", "Virtual Classroom", "Electronic Portfolio" and "Reflective Instructional Blog Page". Individual semi-structured interview and lesson preparation method for the PSTs' TPACK and field notes, video records and observation protocols for the PSTs' classroom practices were used as data collection tools in this study. In this study based on pre-test post-test one group design, the data for the PSTs' TPCK and classroom practices was collected in the beginning and end of the study. The experimental findings obtained from this research showed that there was a statistically significant change about the PSTs' TPACK and classroom practices as part of the basic astronomy topics. Based on these results, it was observed that TPACK-based blended learning environment made important contribution to the development of PSTs' TPACK and classroom practices involving the topics of basic astronomy.
The effect of technological pedagogical content knowledge (TPACK) based blended learning environment on pre - service science teachers' TPACK and classroom practices involving the topics of basic astronomy
Keywords: Eğitim ve Öğretim