YUKARI FIRAT HAVZASININ DSİ IX. BÖLGE DAHİLİNDEKİ BÖLÜMÜN SİMÜLASYON MODELİYLE İNCELENMESİ - AYDIN, M.CİHAN (Fırat Üniveristesi, 1998)
Yüksek Lisans Tezi YUKARI FIRAT HAVZASININ DSİ IX. BÖLGE DAHİLİNDEKİ BÖLÜMÜNÜN SİMÜLASYON MODELİYLE İNCELENMESİ Mehmet Cihan AYDIN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 1998, Sayfa (126) Bu çalışmada Yukarı Fırat Havzasının DSİ IX. Bölge sınırları dahilindeki Peri, Munzur ve Murat kollarının akımları modellenip havzanın simülasyon programı hazırlanmıştır. Simülasyonda işletmedeki ve planlama aşamasındaki projelere yer verilmiştir. Simülasyon sonuçlan, çeşitli performans indisleri ve grafiklerle yorumlanmıştır. Önce, havza üzerindeki akım gözlem istasyonlarında gözlenen aylık akım değerleri kullanılarak, 1., 2. ve 3. Derece Markov modelleriyle sentetik akımlar türetilmiştir. Böylece akımların gelecekteki durumu ve olasılık yönü de hesaba katılmıştır. Daha sonra bu kollar üzerindeki her bir tesis ve akım istasyonu bilgisayara tanıtılarak havzanın simülasyon modeli hazırlanmıştır. 2. Derece Markov modeliyle türetilen sentetik akımlar simülasyon modelinin akım değerleri olarak kullanılmıştır. Havza üzerindeki tesislerin karakteristik özellikleri DSİ'nin planlama raporlarından alınarak modele tanıtılmıştır. Modelde metot olarak "Düğüm Noktaları Metodu" kullanılmıştır. Simülasyon modeli hazırlandıktan sonra program değişik alternatiflere göre 1 1 yıllık süre ile çalıştırılıp; sonuçlar, çeşitli performans indisleri hesaplandırılarak tablolar halinde verilmiştir. Ayrıca bu sonuçlara göre grafikler çizilip yorumlanmıştır. Bu şekilde havza üzerinde optimizasyon çalışması yapılmıştır. Anahtar kelimeler: Havza, Simülasyon, Akarsu, Akım, Modelleme, Optimizasyon, Sistem analizi. T"*
The Research of the parth of Upper Fırat Basin within DSİ IX. th zone by simulation model
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering