İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GENEL, İÇSEL VE DIŞŞAL İŞ TATMİN DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA - Cerev, Gökçe (My University, 2018)
İş sağlığı ve güvenliği insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahip olsa da günümüzdekianlamına sanayi devrimi sonrası ortaya çıkan gelişmeler sonucunda ulaşmıştır.Sanayi devrimi sonrası üretim sistemlerinde meydana gelen değişimler iş sağlığı vegüvenliğinin şekillenmesinde önemli bir yere sahiptir. Günümüzde çalışanlar için risklerdenuzak, güvenli ve sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmak her yönüyle önemli birkonu olmuştur. Türkiye’de 2012 yılında yasalaşan 6331 sayılı İş Sağlığı ve GüvenliğiKanunu ile birlikte işyerlerinin bulunmuş oldukları tehlike sınıfına ve çalışan sayısınagöre İş Güvenliği Uzmanlarından yararlanmaları yasal yükümlülük haline gelmiştir.Bu gelişme ile birlikte iş güvenliği uzmanları çalışma hayatında iş güvenliği açısındanönemli roller üstlenmiştir.Bu çalışmada Elazığ ilinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na kayıtlı ve aktifolarak çalışan A sınıfı, B sınıfı ve C sınıfı İş Güvenliği uzmanlarının iş doyum düzeylerigenel, içsel ve dışsal düzeyde araştırılmıştır. Çalışmada veri toplama yöntemi olaraknicel metotlar tercih edilmiş, veri toplam aracı olarak ‘’Anket’’ yöntemi kullanılmıştır.Araştırmada güvenilirliği ve geçerliliği önceden ölçülmüş 1967 yılında Davis, Weissve England tarafından geliştirilen ‘’Minnesota İş Doyum Anketi’’ kullanılmıştır. Eldeedilen veriler SPSS 16.0 programına yüklenmiş ve İş Sağlığı Güvenliği uzmanlarınıniçsel, dışsal ve genel iş tatmin düzeyleri ölçülmüştür. Çalışma sonucunda iş güvenliğiuzmanlarının genel olarak yüksek düzeyde iş tatmini yaşadıkları, içsel tatmin düzeylerinindışsal iş tatmin düzeyine göre farklılık gösterdiği ve demografik faktörlerin iştatmini üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Sosyal Çalışma; Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Psikoloji; Davranış Bilimleri