MUĞLA ZEYTİN ÜRETİMİNDE MİLAS İLÇESİ’NİN YERİ - Çakar, Özlem; Durmuş, Esen; Arslan, Handan (Fırat University, 2011)
Zeytin, ekonomik anlamda 30-45 paralelleri arasında, Kuzey Yarımküre'de otuz ve Güney Yarımküre'deki sekiz ülkede sınırlı alanlarda yetiştirilen bir Akdeniz bitkisidir. Türkiye’de zeytin, Akdeniz ikliminin hâkim olduğu Ege ve Akdeniz kıyılarında yaygın olarak üretilmektedir. Muğla, Türkiye’nin en önemli zeytin üretim bölgesi olan Ege Bölgesi sınırları içinde yer alır ve üretim bakımından bölgede dördüncü sıradadır. Milas ilçesi de Muğla’da önemli bir zeytincilik alanıdır. Milas’da yetiştirilen zeytinlerin tamamı zeytinyağı üretimine yöneliktir. Bölgeye sağladığı pek çok faydasının yanında önemli bir istihdam alanı oluşturan zeytinciliğin bazı sorunları da vardır. Bölgedeki zeytin ağaçlarının yaşlı ve çeşitli yollarla tahrip edilmiş olması önemli bir sorundur. Milas, zeytinliklerle kaplı alanlar, ağaç sayısı ve üretim değerleri bakımından ilk sırada yer alır. 1980’lerden sonra ekonomik açıdan gerileyen ilçede zeytinyağı üretimi itici bir güç olabilir.